V Modlíkově vepsali osudy válečných hrdinů do nového pomníku, dostali za to plaketu

Válečné hroby dostávají v mnoha obcích na Vysočině novou důstojnou tvář. Místa, která už neobrůstají plevelem, si zaslouží ocenění. Plaketu od ministerstva obrany teď drží v ruce například obyvatelé Modlíkova na Havlíčkobrodsku, kde dva roky pátrali po osudech padlých vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlíkov. Válečný pomník

Modlíkov. Válečný pomník | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Máme tady ocenění od Ministerstva obrany České republiky. Je to za příkladnou péči o válečný hrob - pomník připomínající oběti první a druhé světové války,“ ukazuje na plaketu nezávislý starosta Modlíkova Miroslav Štědrý.

Za ní se skrývá dvouleté, téměř detektivní pátrání. Výsledek je vidět přes silnici naproti obecnímu úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Modlíkově natáčela redaktorka Hana Mikulincová

„Podařilo se to sehnat přes mého syna, který pracoval na Ukrajině a má na starosti válečné hroby. Na krásném pomníku, který jsme zrenovovali, si každý přečte, kde ti naši vojáci zahynuli. Co se týká první světové války, to jsme dohledali," říká starosta.

"Teď ale máme problém dohledat padlého sovětského vojáka v dnešním Rusku, ale pracuje se na tom. On padl úplně zbytečně – po válce v roce 1945, při likvidaci munice mu vybuchl německý granát v ruce,“ vysvětluje.

Modlíkov. Válečný pomník | Foto: Hana Mikulincová

Na pomníku si přečteme devět lidských osudů z první a dva z druhé světové války. Dvě ze jmen patří předkům místního obyvatele Jindřicha Píbila: „Je to můj prastrýc Josef a prastrýc František. Třeba František měl veselou povahu."

Modlíkov dostal od ministerstva obrany plaketu za péči o válečné hroby | Foto: Hana Mikulincová

To se Jindřich dozvěděl doma z vyprávění. Dál už pátral sám ve vojenském archivu v Praze.

„Musel jsem se objednat, nahlásit, koho budu hledat a oni je dopředu vyhledali. Když jsem tam přišel, tak mně to dali a já jsem si to ofotil. Bylo tam, kde se narodili, u které vesnice padli a kde jsou pochováni. Člověk by o svých předcích měl něco vědět,“ domnívá se Jindřich Píbil.

Čerstvé ocenění za péči o válečné hroby získali také Jiřice, Hrotovice a Libice nad Doubravou.

Modlíkov. Válečný pomník | Foto: Hana Mikulincová

Modlíkov na Havlíčkobrodsku

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme