Čeští vědci slaví úspěch. Speciální kufřík nabízí neobvyklý zdroj elektřiny

Čeští vědci vyvinuli speciální kufřík, který v sobě ukrývá přenosný vodíkový zdroj elektřiny. Píše o tom deník E15. Zařízení by mohli používat záchranáři, armáda, policie nebo hasiči. Neobvyklý zdroj energie jim zajistí třeba delší dobu fungování vysílaček. Díky vestavěným akumulátorům dokáže kufřík pokrývat velké energetické výdaje i ukládat nespotřebovanou elektřinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci slaví úspěch. Speciální kufřík nabízí neobvyklý zdroj elektřiny

Čeští vědci slaví úspěch. Speciální kufřík nabízí neobvyklý zdroj elektřiny | Zdroj: Ústav jaderného výzkumu Řež

Nápad na neobvyklý zdroj energie dostali výzkumníci z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Inspirovala je k tomu situace po havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Záchranářům se tam při zásahu po třech dnech vybily akumulátory ve vysílačkách. Kvůli tomu pak měli velké potíže s komunikací. Vědci proto přišli s desetikilogramovým kufříkem, který uvnitř skrývá palivový článek pro přeměnu vodíku na elektřinu. Dokáže tak nahradit klasické dieselové generátory.

Vodíkový kufřík s pracovním názvem Power Bank výzkumníci vyvinuli ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou. Jejich výtvor se teď bude testovat.

Za rok a půl by měl být hotový prototyp, který už by mohl jít do prodeje. Zatím ale není jasné, kdo bude zařízení vyrábět. Cena by se mohla pohybovat okolo 100 tisíc korun. To je míň než stojí třeba útočná puška, jak pro srovnání uvádí deník E15.

Čeští vědci slaví úspěch. Speciální kufřík nabízí neobvyklý zdroj elektřiny | Zdroj: Ústav jaderného výzkumu Řež

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme