Firma IBM vyrobila nejvýkonnější superpočítač. Za hodinu zvládne to, co běžný počítač za 30 let

Americká společnost International Business Machines (IBM) má nejvýkonnější superpočítač na světě. V pátek představila zařízení o více než dvojnásobné kapacitě dosavadního lídra, čínského Sunway TaihuLight. Do pozice světové jedničky se tak IBM vrací po více než pěti letech, píše list Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část nového superpočítače od firmy IBM

Část nového superpočítače od firmy IBM | Zdroj: Flickr

Superpočítač Summit se může pochlubit výkonem 200 petaflopů, zatímco výkon čínského Sunway je 93. Petaflop vyjadřuje biliardu početních úkonů za vteřinu. Nový superpočítač tak zvládne 200 000 000 000 000 000 početních úkonů za vteřinu.

22400000000000000000000000 operací za sekundu. Eni vytvořila nejvýkonnější průmyslový počítač světa

Číst článek

Jeho skutečný význam však podle listu může spočívat v něčem jiném, než jsou prosté zpracovatelské schopnosti. Využívá totiž novou počítačovou strukturu, aby si mohl poradit s obrovským množstvím dat nezbytným pro umělou inteligenci.

Společnost počítač vytvořila pro laboratoře amerického ministerstva energetiky ve městě Oak Ridge ve státě Tennessee. Jak uvedl jejich ředitel Thomas Zacharia, systém, který stál asi 200 milionů dolarů (téměř 4,4 miliardy Kč), zvládl za jednu hodinu výpočty, které by stolnímu počítači trvaly 30 let.

Plánuje se, že superpočítač využije i ministerstvo pro záležitosti veteránů. Do systému budou vloženy veškeré lékařské záznamy ministerstva a od počítače se očekává, že přinese nový pohled na léčbu nemocí, které jsou mezi veterány rozšířené.

Spojené státy i Čína jsou spolu s Japonskem třemi superpočítačovými velmocemi světa. Na žebříčku 500 nejvýkonnějších počítačů na světě Čína loni odsunula USA na druhé místo. Disponuje 202 superpočítači, což je nejvyšší počet za 25 let, odkdy se tento žebříček zveřejňuje. USA mají 143 superpočítačů, což je naopak nejnižší údaj za dobu sledování. Na třetí příčce je Japonsko s 35 přístroji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme