Při střelbě v německém Halle zemřeli dva lidé, policie doporučuje nevycházet

Dva lidé byli ve středu zabiti při střelbě ve městě Halle na východě Německa. Jednou obětí středeční střelby je žena, která zemřela u synagogy, druhou muž, který byl zastřelen v několik set metrů vzdáleném rychlém občerstvení. Uvedla to policie, která tak poprvé upřesnila, kde dvojice obětí přišla o život. Policie také už zadržela jednu osobu, další pachatelé ale podle ní mohou být stále na útěku autem.

Tento článek je více než rok starý.

Halle (Aktualizováno: 16:20 9. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hlídá oblast střelby v Halle.

Policie hlídá oblast střelby v Halle. | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Obyvatelé města, které má zhruba 234 000 obyvatel, proto mají být nadále na pozoru. Úřady jim doporučují nevycházet z budov. Vyšetřování převzala německá spolková prokuratura.

Syřan v německém Limburgu ukradl kamion a najížděl s ním do aut. Zranil devět lidí včetně sebe

Číst článek

První zprávy o střelbě ve čtvrti Paulus, která leží severně od centra města, policie zveřejnila před 13.00. Později uvedla, že dva lidé zemřeli a že do města vyslala řadu jednotek. Bližší podrobnosti o okolnostech střelby zatím nesdělila. Varovala zároveň před jakýmikoli spekulacemi.

Německá média se shodují na tom, že se v Halle střílelo nejméně na dvou místech. Jedním bylo okolí zdejší synagogy, do níž se podle informací magazínu Spiegel útočníci pokusili dostat. Díky bezpečnostním opatřením se jim to ale nepodařilo a tak začali střílet na lidi kolem.

Nyní je v budově 70 až 80 lidí. Židé ve středu totiž slaví svůj nejdůležitější svátek Jom kipur (Den smíření). Jeden z útočníků se podle svědků snažil za pomoci zbraně a granátů proniknout i na židovský hřbitov.

Ostraha židovských objektů i Letiště Václava Havla. Česká policie po střelbě v Halle zvýší kontroly

Číst článek

Znovu se podle svědků, kteří mluvili s televizí n-tv, střílelo pár stovek metrů odtud. Maskovaný útočník v bojovém obleku a helmě automatickou zbraní pálil do rychlého občerstvení s kebabem.

Dovnitř se také pokusil vhodit předmět vypadající jako granát. Ten sice vybuchl, ale vážné škody nezpůsobil.

Později se údajně ozvaly další výstřely – v patnáct kilometrů vzdáleném Landsbergu. Na místě byl nalezen těžce zraněný taxikář s manželkou, kterému pachatelé údajně ukradli auto. Zda spolu případy souvisí, ale není jasné.

Vylidněné ulice

Spiegel, podle něhož byli útočníci nejméně dva, tvrdí, že se po útocích střelci rozdělili. Jeden z nich se pokusil utéct ve voze taxislužby, který ale na dálnici zastavila policie.

Jeden mrtvý a deset raněných po násilném incidentu ve finské škole. Podezřelého policie zadržela

Číst článek

„Zůstaňte prosím doma nebo vyhledejte jiné bezpečné místo,“ vyzvala policie tamní obyvatele na svém twitteru.

Ulice sasko-anhaltského Halle je po útocích podle veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice MDR prakticky vylidněné.

Policie z bezpečnostních důvodů uzavřela také hlavní vlakové nádraží v Halle. Na některých místech hlídkují těžce vyzbrojení policisté. Další se do města sjíždějí odjinud. V pohotovosti jsou všichni záchranáři.

„Zůstáváme v pozoru. Rozmístili jsme jednotky v Halle i kolem města a snažíme se stabilizovat situaci, dokud nebudeme mít všechny relevantní informace,“ napsala policie na svém twitteru s tím, že také zpřísnila kontroly na hranicích.

Neznámý motiv

Vyšetřování ve středu odpoledne převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy. Motiv útoků není zatím zřejmý, spekuluje se však o pravicovém extremismu.

V reakci na situaci ve čtvrtmilionovém městě zpřísnila bezpečnostní opatření před synagogami a dalšími židovskými zařízeními města jako Berlín, Drážďany a Lipsko.

vjb, mat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme