Kauza Čapí hnízdo pokračuje. Šéfžalobce Zeman obnovil trestní stíhání Babiše a Mayerové

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil znovu otevřít kauzu Čapí hnízdo, ve které čelili obvinění z dotačního podvodu premiér Andrej Babiš (ANO), jeho rodina i exspolupracovníci. Své rozhodnutí v politicky citlivém případu oznámil na tiskové konferenci. Verdikt žalobce Jaroslava Šarocha částečně zrušil – předseda vlády a dotační expertka Jana Mayerová jsou znovu obviněni, zastavení stíhání u Babišovy rodiny a manažera farmy potvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Brno (Aktualizováno: 14:13 4. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Byly zjištěny nedostatky v rovině skutkové a v rovině právního hodnocení. V rovině skutkové se jedná o nedostatečnou reflexi zjištěného důkazního stavu a zároveň o nedostatečné zjištění skutkového stavu,“ řekl ve středu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Co utajil Šaroch v kauze Čapí hnízdo? Záhadu akcie č. 006, americkou stopu, výslech bankéřů i královny reklamy

Číst článek

U dvou z obviněných, tedy u premiéra Andreje Babiše a dotační experty Jany Mayerové, bylo podle Zemana zastavení stíhání nezákonné a předčasné. „Nebyl objasněn skutkový stav v rozsahu nezbytném pro rozhodnutí a došlo i k opomenutí odůvodnění některých podstatných otázek v oblasti skutkového i právního hodnocení věci,“ popsal.

Jejich případ proto vrátil dozorujícímu státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi k došetření, který by měl posléze vydat nové rozhodnutí. „Kasační rozhodnutí nenahrazuje v žádném případě aktivitu a meritorní rozhodnutí dozorového státního zástupce. Pouze vymezuje nedostatky, ukládá pokyny a rozsah budoucího vyšetřování. Konečné posouzení a vyhodnocení po doplnění vyšetřování bude opět na dozorovém státním zástupci,“ vysvětlil šéfžalobce.

Babiš a Mayerová jsou tak znovu obviněni z dotačního podvodu. Premiér navíc čelí obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Pokud by se jeho vina prokázala, hrozilo by mu až deset let za mřížemi.

Kritika dotačního úřadu

Ke konkrétním nedostatkům Šarochova rozhodnutí podle Zemana patří nesprávné hodnocení důkazů, otázka propojení podniků nebo neúplné vyhodnocení evropské legislativy. Za dané situace nebylo možné zvolit jiný zákonný postup než částečné zrušení takového usnesení, a to ve vymezeném rozsahu, dodal Zeman k verdiktu pražských žalobců.

Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že Zemanovo rozhodnutí respektuje, k obsahu se ale vyjadřovat nebude. S rozhodnutím se nejprve musí podrobněji seznámit. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

Farma Čapí hnízdo se v roce 2014, tedy hned potom, co uplynula pětiletá ochranná lhůta, po kterou musí příjemce dotace objekt vlastnit a provozovat, sloučila s firmou Imoba | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvyšší státní zástupce zároveň uvedl, že kritický musí být i k hodnocení projektu farmy Čapí hnízdo v rámci dotačního úřadu. „Hodnocení projektu bylo naprosto formální, vložené údaje nebyly ověřovány, nebyla přezkoumávána majetková struktura. S tím souvisí i nedostatečné personální obsazení,“ pokračoval.

Abolice ve hře

Prezident Miloš Zeman se už dříve nechal slyšet, že je připraven udělit všem aktérům kauzy abolici, tedy milost. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve středu uvedl, že hlava státu se k rozhodnutí Pavla Zemana vyjádří ve čtvrtek v pořadu Týden s prezidentem.

Premiér Babiš ale už v minulosti reagoval, že by abolici nepřijal.

V případě Babišovy manželky Moniky, jeho dcery z prvního manželství Adriany Bobekové, Babišova švagra Martina Herodese a bývalého manažera farmy Čapí hnízdo Josefa Nenadála usnesení o zastavení trestního stíhání Zeman potvrdil. Ke zrušení původního verdiktu podle něj nebyl důvod.

„Nepodařilo se prokázat jejich subjektivní stránku, jejich aktivní zapojení do procesu získání dotace a vědomí o tom, že změna akcionářské struktury měla souviset s dotačním financováním. Zároveň není předpoklad, že případné další vyšetřování přinese nové poznatky,“ uvedl dále.

Své stanovisko k celé věci zaslala minulý týden také vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Uvedla, že pražské vrchní státní zastupitelství bude o obsahu informovat až poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman veřejně vyhodnotí předmětné usnesení o zastavení trestního stíhání. Zeman nyní řekl, že se ve svých závěrech s Bradáčovou shodl.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který dozoroval kauzu Čapí hnízdo, zastavil trestní stíhání premiéra a jeho příbuzných v pátek 13. září po téměř čtyřech letech. Šestice aktérů čelila obvinění z údajného dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie.

Obviněným z dotačního podvodu také nadále zůstává Andrej Babiš mladší, syn premiéra z prvního manželství, jehož případ se letos v dubnu vydělil k samostatnému projednání. Babiš mladší žije dlouhodobě ve Švýcarsku a policistům se ho dosud nepodařilo prostřednictvím právní pomoci tamních úřadů vyslechnout.

Důkazní řetězec

Policie aktéry kauzy Čapí hnízdo v čele s premiérem Babišem obvinila z dotačního podvodu na podzim 2017. Jejich stíhání v té době stálo na desetičlánkovém důkazním řetězci, jak už v minulosti popsal iROZHLAS.cz. Především vycházelo z interní zprávy banky a ekonomického posudku vypracovaného pro policii.

Kauza čapí hnízdo

Server iROZHLAS.cz dotační aféru kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) sleduje dlouhodobě. Přečtěte si i následující texty:

Když posléze Šaroch stíhání zastavil, zveřejnil své rozhodnutí ani ne z poloviny. Šlo přitom o klíčový dokument, ve kterém shrnul, proč kauza Čapí hnízdo podle jeho názoru nemá jít před soud. Server iROZHLAS.cz však verdikt získal v nezačerněném znění. Přinesl proto přehled dalších důkazů a indicií, s nimiž vyšetřovatelé pracovali. Šlo třeba o machinace kolem akcií, americkou stopu nebo nájem ústředního objektu farmy.

Pro připomenutí: policie byla přesvědčena, že Babišovi spolupracovníci pod jeho dohledem účelově vyčlenili z holdingu Agrofert firmu Farma Čapí hnízdo. Její vlastnickou strukturu podle vyšetřovatelů zastřeli tak, aby vypadala jako začínající podnik.

Společnost díky tomu uspěla se žádostí o evropské dotace pro malé a střední podniky a získala 50 milionů korun z evropských peněz na stavbu luxusního komplexu poblíž Benešova. Podle Šarocha ale farma na dotaci měla nárok. Ve svém rozhodnutí napsal, že se podle něj nepodařilo prokázat, že by Čapí hnízdo nesplňovalo definici malého a středního podniku.

Babiš od začátku jakékoli pochybení odmítal. Tvrdil, že je nevinný a že jde o politickou kauzu. Podobně hovořil také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl původně v případu také obviněn. Jeho stíhání ale skončilo již loni v květnu.

kno, zit Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme