Kremlík končí jako ministr dopravy. Babiš vyzval k odchodu i jeho náměstka a šéfa dopravního fondu

Vladimír Kremlík (za ANO) po necelých devíti měsících končí v čele ministerstva dopravy. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl jeho odvolání kvůli kritizované zakázce k elektronickým dálničním známkám. Prezident návrh takřka vzápětí přijal. Resort by měl vést současný vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), přičemž podle Babiše nemá jít o dočasný zástup, ale trvalé řešení.

Praha (Aktualizováno: 19:27 20. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO)

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe.

Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, zásadně se nelíbí i Babišovi. „Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby úředníci, když máme zákon o státní službě, si dělali, co chtějí,“ vysvětlil rozhodnutí Babiš.

Programátoři chtějí stvořit e-shop zdarma. ‚Zakázka za 401 milionů je absurdní,‘ říká Vondráček

Číst článek

Dodal, že s Kremlíkem o zakázce mluvil v pondělí ráno a v názorech na kauzu se nadále rozcházejí. Premiérovi mimo jiné vadí, že vláda nedostala informace předem. „Mluvil jsem s panem ministrem, nepřipouští si chybu. Je pracovitý, ale zkrátka tento projekt nezvládl,“ uvedl s tím, že odpoledne proto doručil Zemanovi návrh na Kremlíkovo odvolání.

Kremlík v tiskovém prohlášení a na twitteru večer zdůraznil, že jeho prioritou bylo spustit systém elektronických dálničních známek tak, aby se nijak nezdržel.

Věřil Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI), že má zakázku na informační systém pod kontrolou, proto ji na rozdíl od premiéra nechtěl zrušit, uvedl.

„Mojí prioritou bylo spuštění systému elektronických dálničních známek tak, aby nedošlo k žádnému zdržení a lidé jej od příštího roku mohli používat. Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou a SFDI mě o tom opakovaně ujistil. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce ukvapeného zrušení celé zakázky,“ tvrdí Kremlík.

Dodal, že na ministerstvu nastartoval nebo dotáhl spoustu věcí. Zmínil například nový mýtný systém, novelu zákona zkracující přípravu staveb o tři až čtyři roky, pokračující modernizaci dálnice D1, přípravu vysokorychlostních tratí nebo navýšení letošního rozpočtu na dopravní stavby ve výši 93 miliard korun. 

Podle Babiše by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, jehož dnešní chování označil za nepřijatelné, a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.

Babiš několikrát zdůraznil, že SFDI o zakázce neinformoval, a to ani vlastní dozorčí radu. „Ta instituce nefunguje dobře a je to třeba zásadně změnit,“ uvedl. Poznamenal také, že fond dostává peníze z rozpočtu, ale jejich tok pak není možné kontrolovat.

Havlíček a dvě ministerstva

Premiér očekává, že vicepremiér Havlíček bude funkci šéfa dopravy zastávat trvale. Změna může podle něj být základem perspektivní fúze ministerstev.

Kremlík po schůzce s Babišem: Zakázku k dálničním známkám za 400 milionů nezrušíme

Číst článek

„Není to dočasné řešení. Dříve jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenila doprava, ministerstvo pro místní rozvoj a průmysl,“ uvedl. Havlíčkovo působení podle něj nabídne řadu synergií.

Havlíček uvedl, že spojení resortů může být ku prospěchu. Také připomenul dřívější ministerstvo hospodářství. Trasformace do jednoho ministerstva byla do budoucnosti plánovaná, dodal. Ministerstva se podle Havlíčka potkávají u mnoha procesů, včetně například stavebnictví. Ministerstvo průmyslu pak stojí ve vývoji novinek, které se později projeví v dopravě.

„V první řadě se musím okamžitě začít zaobírat operativní situací, která (na ministerstvu dopravy) je. Zaprvé personální sestavou, dále touto nešťastnou zakázkou, která se musí okamžitě začít řešit,“ popsal Havlíček pro Radiožurnál.

Byl bych rád, aby se zakázka zastavila, aby se opětovně vysoutěžila, aby bylo jasné, že tam jsou dány férové podmínky pro všechny, aby se cena srazila,“ dodal.

Přehled personálních změn v koaliční vládě Andreje Babiše (ANO)

2018

  • 9. července - Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) skončila po 13 dnech od jmenování ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. V úřadě ji 10. července nahradil legislativec Jan Kněžínek.
  • 18. července - Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Nahradila jej 30. července Jana Maláčová, která na ministerstvu dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.
  • 16. října - Zeman jmenoval ministrem zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který od srpna 2018 působil na MZV jako náměstek. Předtím byl vedením ministerstva pověřen první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat do funkce původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho.

 

2019

  • 8. dubna - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se rozhodl odejít z vlády.
  • 10. dubna - Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) oznámila, že ji Babiš informoval o tom, že skončí ve funkci. Babiš týž den navrhl Zemanovi jmenovat místo Novákové ministrem průmyslu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a ministrem dopravy náměstka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimíra Kremlíka.
  • 18. dubna - Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Babiš na jeho místo navrhl Marii Benešovou, která ministerstvo spravedlnosti v minulosti už vedla.
  • 30. dubna - Zeman jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými místopředsedy vlády se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), o tuto funkci naopak přišel Richard Brabec (ANO), který zůstal ministrem životního prostředí.
  • 31. července - Zeman dva měsíce od doručení návrhu Babiše odvolal ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Ten v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš následně na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra a současně jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. Zeman ale odmítl jmenovat novým ministrem Šmardu, který se nakonec nominace na ministra vzdal. Novým šéfem resortu se koncem srpna stal bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

 

2020

  • 20. ledna - Prezident Miloš Zeman přijal návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Akceptuje i návrh, aby ho ve funkci trvale nahradil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

ČTK, jac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme