Vítr bude v Česku postupně slábnout. Kalamitní stav kvůli bouři Sabine stále platí v sedmi krajích

Česko se stále vypořádává s následky bouře Sabine, která udeřila v noci na pondělí. Vichr přidělal spoustu práce hasičům a energetikům i během pondělí. K pondělní půlnoci bylo bez proudu stále 44 000 domácnosít. Železniční dopravu se tou dobou nepodařilo obnovit na 11 tratích.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 1:06 11. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při bouři Sabine bylo v Česku zraněno několik lidí. Na Prachaticku spadl strom na auto, při nehodě se zranil jeden člověk. Středně těžké zranění utrpěla cizinka, na kterou v rekreační oblasti u Doks na Českolipsku spadl strom. Záchranáři ji převezli k dalšímu ošetření do českolipské nemocnice. „Žena byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Meteorolog: Bouře Sabine v Česku nedosáhla síly orkánu, nejvyšší nárazy větru naměřili na Sněžce

Číst článek

Silný vítr pak vyvrátil v ulici Smržovská v Klánovicích strom, který poranil dva nezletilé – patnáctiletého chlapce a čtrnáctiletou dívku. „Chlapec utrpěl úraz hlavy, dívka má úraz zápěstí a pohmožděná záda. Oba jsou mimo ohrožení života,“ uvedli na twitteru pražští záchranáři.

Pondělní větrné počasí zřejmě negativně sehrálo roli při smrtelné nehodě na Sokolovsku, kde zemřel jeden muž. Policie uvedla, že vozidlo s největší pravděpodobností vlivem pádu stromu sjelo mimo komunikaci a převrátilo se na střechu. Zatím není jasné, zda strom spadl přímo na auto, nebo zda vůz do stromu narazil.

Další tragická nehoda se odehrála u Pňovic na Olomoucku, kde při srážce osobního auta s hasičkou cisternou zemřela pětačtyřicetiletá žena. Hasičský vůz jel likvidovat následky silného větru. 

Počet odběratelů, kteří byli kvůli silnému větru bez elektřiny, odpoledne stoupl na více než 300 000, zatímco po poledni jich bylo 65 000. Navečer se začala situace zlepšovat.

Text pokračuje pod online reportáží.

Kalamita v krajích

Kalamitní stav vyhlásila společnost ČEZ v Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině na Havlíčkobrodsku a E.ON v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině vyjma Havlíčkobrodska, kde má zákazníky ČEZ.

Tisíce lidí byly po ránu bez proudu také v okrajových částech Prahy. Odpoledne firma PRE zásadnější poruchy nezaznamenala, většina elektrického vedení je v hlavním městě pod zemí.

Silný vítr vyžaduje složité manévry a zkušenosti, nejobtížnější je start a přistání, vysvětluje pilot

Číst článek

Silný vítr také komplikoval situaci na železnici, bouře zasáhla 132 tratí, na nichž musel být zastaven provoz. Kolem 21.00 Správa železnic na twitteru uvedla, že zbývá obnovit provoz na 18 tratích. Většina uzavřených úseků tratí byla v Čechách, od rána například nejezdí vlaky z Českých Budějovic, rozjet by se mohly v průběhu noci.

Hasiči měli k 21.00 kvůli silnému větru 4969 zásahů, a to hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Takzvaných technických zásahů přitom bývá průměrně 162 za celý den, sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Letecké společnosti se zřejmě kvůli větru rozhodly pro pondělí zrušit deset zpátečních letů na Letiště Václava Havla v Praze. Další spoje mohly kvůli nepříznivému počasí nabírat zpoždění. Letiště ale zůstalo v provozu bez omezení.

Sedm obětí 

Kvůli bouři pak uzavřely své brány některé památky a atrakce po celém Česku. Návštěvníci se nepodívali do pražské zoo, Safari Parku ve Dvoře králové a zoologických zahrad v Ústí nad Labem, Děčíně i Chomutově.

Lidé by se také neměli vydávat do Národního parku České Švýcarsko. A zájemci se nedostanou ani na hřbitovy v Brně, Mladé Boleslavi či Kladně.

Některé školy v pondělí kvůli silnému větru raději přerušily výuku. „Výuku dnes kvůli silnému větru zrušilo gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Dělníci budovu opravují, kolem je postavené lešení. Vedení školy mělo obavy, aby na děti nespadly podlážky nebo je neohrozil stavební materiál,“ hlásil během dne reportér Českého rozhlasu Michal Trnka.

OBRAZEM: Orkán Sabine lámal stromy, ohýbal střechy a zastavil dopravu na mnoha železnicích

Číst článek

V lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle předběžných odhadů orkán Sabine poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, škody zatím nevyčíslil.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR udělal orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly miliardy korun.

I když v noci na Sněžce dosáhla rychlost větru v nárazu 184 kilometrů v hodině, neměl vítr spojený s tlakovou níží Sabina v Česku sílu orkánu. To by musel vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině.

Nejvyšší náraz větru na Sněžce zaznamenali meteorologové hned po půlnoci. I když hodinu po poledni přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, odpoledne některé regiony zasáhla druhá vlna vichřice.

Bouře, která se v neděli a v noci na pondělí prohnala Evropou, si na kontinentu dosud vyžádala nejméně sedm lidských životů, a to v Británii, Německu, Slovinsku, Švédsku, Polsku nebo ČR.

I v pondělí musely být kvůli bouřlivému počasí na severozápadě Evropy zrušeny stovky letů či vlakových spojení. Bez elektřiny se ocitly desítky tisíc domácností v Británii, Německu i ve Francii.

Výstraha meteorologů pro pondělní podvečer. Foukat bude i v úterý, kdy už ale nemá být vítr tak silný. | Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

jak, ako, bej, anj, zit, voh, ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme