Dzurilla: Prostor pro zlevnění je. Aukce kmitočtů pro 5G může snížit ceny za neomezená mobilní data

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně. V České televizi to uvedl vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Současná cena v Česku se u operátorů pohybuje nad 1000 Kč.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla

Vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla | Foto: Zdeněk Rerych | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle Dzurilly aukce stoprocentně rozhýbe trh. Vedle očekávaného příchodu čtvrtého operátora může ve spektru 3500 MHz zajistit i to, že se z lokálních poskytovatelů díky národnímu roamingu stanou celorepublikoví hráči.

„Když se podíváme na každoroční dividendy u jednotlivých operátorů, tak vidíme, že tady ten prostor (na zlevnění) je. A je to jen o tom, jakou nový hráč nastaví strategii. A určitě každý, kdo přichází s novou nabídkou, tak musí být atraktivní i pro zákazníky, kteří jsou se svou stávající nabídkou spokojení,“ uvedl Dzurilla.

Telekomunikační úřad vyhlásil aukci 5G kmitočtů. ‚Nerespektuje regulační pravidla,‘ ohradil se Vodafone

Číst článek

Český trh se podle Dzurilly hodně posunul do první čtvrtiny nejlevnějších zemí v porovnání tarifů s neomezenými daty, ale více zaostává v nižších nabídkách s deseti nebo 20 GB dat měsíčně.

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Martina Jiránka (Piráti) při současném nastavení podmínek aukce může nastat situace, kdy nepřijde jeden nový celostátní operátor, ale několik spíše lokálních hráčů, kteří mu uberou tržní potenciál a nedokážou trh rozhýbat. Podle Dzurilly tato situace nehrozí, protože buď přijde silný čtvrtý operátor, nebo se zúčastní lokální hráči, kterým získané kmitočty a národní roaming pomohou vyrůst a posílit.

Aukce kmitočtů v pásmech 700 a 3400-3600 MHz by se měla uskutečnit do konce roku, operátoři se mohou hlásit do konce září. Vedle stávajících operátorů O2, T-Mobile a Vodafonu se hovoří o zájmu dalších firem, jako je ČEZ, Sazka Mobil, Nordic Telecom nebo Poda. O2 již podmínky aukce napadla u Evropské komise, právní kroky zvažují i T-Mobile a Vodafone.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme