Německo uzavírá od neděle hranice s Českem. Pendlerům nabídne příplatek na ubytování

Německo od neděle uzavírá hranice s Českem a rakouským Tyrolskem. Oznámil to spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Už teď můžou do země prakticky jenom pendleři, někteří z nich ale o možnost překračovat hranice pravděpodobně přijdou. O výjimkách Německo rozhodne v pátek.

Tirschenreuth Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie. Ilustrační foto.

Na česko-německé hranice se o půlnoci ze soboty na neděli vrátí stálé kontroly (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Německo vede ke zpřísnění režimu na hranicích s Českem obava ze šíření nebezpečnějších koronavirových mutací, mluví se hlavně o té britské, ale také nejistota, co bude znamenat konec nouzového stavu na českém území.

Německo je v boji s pandemií momentálně výrazně úspěšnější než Česko. Na počet obyvatel osmkrát větší země zaznamenává denní přírůstky zhruba stejné. Saský premiér Michael Kretschmer nad situací v Česku vyjádřil lítost a nabídl tuzemské vládě pomoc.

V Německu se přitom nejvíc koronavirus šíří právě u hranic s Českem, v bavorském okrese Tirschenreuth. I to je důvod, proč tento okres spolu s dalšími dvěma bavorskými okresy Cham a Neustadt an der Waldnaab zpřísňuje pravidla pro cestování českých pendlerů už od pátku. Češi smí jet jenom bez zastavení přímo do práce, a pak se musí zase hned vrátit domů.

Na česko-německé hranice se o půlnoci ze soboty na neděli vrátí stálé kontroly, což už oznámil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Na starosti to bude mít zejména spolková policie, ale budou jí pomáhat i kolegové z Bavorska a Saska.

Dosud policisté auta přijíždějící z Česka kontrolovali jen namátkově, teď by ale měli kontrolovat téměř všechna auta i chodce. Cestující jim budou muset říct důvod cesty a také předložit negativní test na koronavirus.

Výjimky v Sasku

O výjimkách ještě rozhodnuto není. Německo by jejich výčet mělo oznámit v pátek. Sasko by například chtělo udělit výjimku lidem, kteří dojíždí za prací do nemocnic a pečovatelských domů nebo také některým pracovníkům v zemědělství, zejména v živočišné výrobě.

Silnice do Trutnovska, Chebska a Sokolovska hlídají od půlnoci policisté. Na cesty z okresů platí výjimky

Číst článek

Pendleři by přitom pro každý vstup do Saska potřebovali čerstvý negativní test na koronavirus. Teď se musí testovat dvakrát týdně, v případě Bavorska dokonce každých 48 hodin.

Sasko kvůli zpřísnění podmínek Čechům nabízí, aby se načas ubytovali nedaleko pracoviště, a nemuseli tak denně dojíždět. Stát by jim na každou noc připlatil v přepočtu asi tisíc korun.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA zase požaduje výjimku pro řidiče. Upozorňuje, že je místní automobilový průmysl závislý na každodenním zásobování z továren v Česku, ale i na Slovensku a v dalších východních zemích. Sdružení proto navrhuje, že by se řidiči pravidelně testovali, a navíc by se při překračování hranic registrovali.

O rozšíření výjimek pro pendlery usilují i německé odbory nebo průmyslové svazy. Podle nich jsou některé firmy na Češích existenčně závislé a už ten dosavadní režim je ohrozil. Část Čechů podala výpověď.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme