S výběrem smlouvy u nového dodavatele neotálejte, vyzval spotřebitele Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval spotřebitele, kteří se po konci jejich prodejce energií dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele. Kromě společnosti, ke které se nyní dostali, mohou zvolit jakéhokoliv dodavatele na trhu. Na tiskové konferenci to řekl předseda Rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Praha (Aktualizováno: 12:15 22. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektroměr (ilustrační foto)

Do režimu dodavatelů poslední instance spadlo v posledních dnech v Česku téměř milion odběrných míst | Foto: Gerd Altmann | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

U dodavatelů poslední instance podle něj sice mohou klienti zůstat až půl roku, institut ale slouží primárně jako záchranná síť, aby lidé nezůstali bez elektřiny a plynu. Volba standardního ceníku je cenově výhodnější, uvedl. Změnu doporučují i samotní dodavatelé poslední instance.

Unijní země se shodly na společném postoji ke zdražování energií. Česko zprvu dohodu blokovalo

Číst článek

Do režimu dodavatelů poslední instance přitom spadlo v posledních dnech v Česku téměř milion odběrných míst. Kromě 900 000 odběrných míst končícího největší alternativního dodavatele energií v Česku, skupiny Bohemia Energy, jde také o klienty menších dodavatelů Kolibřík energie a A-PLUS Energie. Tyto firmy také oznámily konec dodávek kvůli situaci na trhu.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části Česka), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever Česka). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek republiky). Trávníček uvedl, že přechod na standardní produkty se vyplatí nejvíce zákazníkům s velkou spotřebou.

„Výrazný rozdíl může být v měsíčních zálohách. Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, dodavatelé poslední instance se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok. Vzhledem k tomu, že půjde o zimní měsíce, je tato spotřeba o poznání vyšší především u domácností, které elektřinou nebo plynem vytápějí. Přechodem k řádnému dodavateli si zálohy spotřebitelé opět rozloží podle průměru celoroční spotřeby, což sníží jejich výdaje na energie v nadcházejících měsících,“ řekl mluvčí úřadu Michal Kebort.

Odpustit DPH u energií? Vláda nemá kompetenci dát cokoli do nulové sazby, varuje ekonom Bartoň

Číst článek

Růst cen

K odchodu z režimu dodavatelů poslední instance vybízejí i samotní dodavatelé. Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec ve čtvrtek uvedl, že cena silové elektřiny v režimu dodavatele poslední instance v distribuční sazbě D02d pro domácnosti u firmy činí 4727 Kč za megawatthodinu, a nevyloučil, že ještě poroste. Firmy tyto ceny aktualizují vždy jednou měsíčně. Zákazníci v této sazbě přecházející nově od jiných dodavatelů, kteří si u ČEZ zafixují cenu na tři roky, budou za megawatthodinu platit 3229 Kč. I tato cena je vyšší, než byl ještě nedávno standard trhu, stávající zákazníci firmy mají ceník tříleté fixace 2149 Kč za megawatthodinu bez DPH.

Společnosti vyšší ceny odůvodňují tím, že novým zákazníkům musí nakupovat energie za vysoké ceny, protože velkoobchodní ceny elektřiny i plynu letos dosáhly rekordních hodnot. Kadlec uvedl, že cena elektřiny v distribuční sazbě D02d v režimu dodavatele poslední instance ještě v říjnu 2019 byla 1699 Kč za megawatthodinu. Energetický regulační úřad odmítl, že by velcí dodavatelé situace z hlediska cen výrazně zneužívali.

„Ačkoliv se objevily spekulace, že jsou ceny účtované dodavateli poslední instance předražené o třetinu i více, tato tvrzení nemají žádný reálný základ. Energetický regulační úřad výpočty dodavatelů předběžně zkontroloval a marže pokrývající obchodní riziko dodavatelů se pohybují v jednotkách procent. To, že jsou nyní ceny celkově vysoké, není dáno vysokými maržemi, ale vysokými cenami elektřiny a plynu na burzách, kde pro své zákazníky energie nakupují všichni dodavatelé, včetně dodavatelů poslední instance,“ uvedl Kebort.

Česká obchodní inspekce upozornila, že ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů otevřely prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií.

„Nejedná se o dodavatele energií, ale pouze o zprostředkovatele, kteří mohou telefonicky či osobně kontaktovat domácnosti s tím, že kvůli krachu dodavatelů či zvýšení cen energií pomohou spotřebitelům najít nového dodavatele, respektive přejít výhodněji k jinému, jimi vybranému dodavateli. Při změně dodavatele energií buďte opatrní. Vždy věnujte pozornost tomu, s kým se chystáte vstoupit do smluvního vztahu a zda jste si jisti, že se jedná o důvěryhodného partnera,“ uvedla inspekce. Podobný apel s varováním před takzvanými energetickými šmejdy vydal ve čtvrtek také Energetický regulační úřad.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme