Hrdinové z Kábulu, zesnulý Kellner, zlatý Krpálek i Bohdalová. Koho letos vyznamenal prezident Zeman?

Prezident Miloš Zeman letos vyznamenal celkem 29 osobností | Foto: PPF, Profimedia, Petr Kadeřábek/ iROZHLAS.cz

U příležitosti 28. října prezident Miloš Zeman vyznamenal celkem 29 osobností. Jsou mezi nimi například herečka Jiřina Bohdalová, zesnulý podnikatel Petr Kellner, bývalý kosmonaut Vladimír Remek nebo český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun. Ceremoniál k předávání vyznamenání se však z důvodu hospitalizace prezidenta neuskutečnil, Kancelář prezidenta republiky jej na Zemanovo přání přesunula na 1. ledna 2022.

Tento článek je více než rok starý.

PŘEHLED Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seznam vyznamenaných 28. října

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy

genmjr. in memoriam Alexander Hess, in memoriam
Bývalý československý vojenský letec a důstojník československé armády. Působil jako první velitel 310. stíhací perutě Royal Air Force během bitvy o Británii.

Státní vyznamenání

Propůjčením nebo udělením státních vyznamenání České republiky jednotlivým osobnostem oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a další výjimečné činy.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 1994 a poprvé byla udělena 28. října 1995. Státní vyznamenání mají v Československu tradici již od roku 1922, kdy byl zřízen Československý Řád bílého lva.

Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají hlavě státu Poslanecká sněmovna, Senát a vláda. Prezident však může propůjčit nebo udělit vyznamenání i bez jejich návrhu, k jeho rozhodnutí je ale potřeba kontrasignace předsedy vlády. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli.

Nejvíce státních vyznamenání udělil první český prezident Václav Havel v roce 1998, kdy vyznamenal 90 lidí. Mezi lety 1995 a 2002 jich pak udělil více než 400. Jeho nástupce v prezidentské funkci Václav Klaus pak během desetiletého působení na Pražském hradě každoročně 28. října uděloval mezi 20 a 30 vyznamenáními.  

Současný český prezident Miloš Zeman nejméně vyznamenání udělil při první příležitosti v roce 2013, a to 29. Zatím nejvíce jich udělil v roce 2019, kdy ocenil 42 osobností. Loni vyznamenal celkem 38 osobností.

Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy

Jiřina Bohdalová
Divadelní a filmová herečka, známá je i za své namlouvání dětských pohádek a večerníčků. Získala dva České lvy i cenu Thálie. Od prezidenta Miloš Zemana, kterého podpořila v prezidentské volbě, získala již medaili Za zásluhy.

Alfred Duff Cooper, in memoriam
Bývalý britský konzervativní politik a diplomat, ostrý kritik politiky appeasementu. Jako jediný ministr předválečné britské vlády vyjádřil nesouhlas s mnichovskou dohodou. Den po jejím podpisu na svou funkci rezignoval. Ocenění získal za vynikající zásluhy ve prospěch České republiky.

Petr Kellner, in memoriam
Podnikatel a zakladatel i většinový vlastník finanční skupiny PPF. Dlouhé roky vévodil žebříčku nejbohatších Čechů. Petr Kellner zemřel koncem letošního března při pádu vrtulníku na Aljašce, oceněn bude za vynikající zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Vladimír Remek
Bývalý vojenský pilot a první československý kosmonaut - do kosmu se podíval v rámci sovětského programu Interkosmos v březnu 1978. V letech 2004 až 2013 byl poslancem Evropského parlamentu za KSČM, později působil i jako český velvyslanec v Moskvě.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy

Karel Raška, in memoriam
Lékař a epidemiolog, zakladatel moderní československé epidemiologie. Oceněn byl za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Medaile Za hrdinství

Jiří Baloun
Od ledna 2020 je českým velvyslanec v Afghánistánu. Prezident mu vyznamenání udělil za jeho podíl na evakuaci téměř 200 lidí poté, co zemi, včetně metropole Kábulu, ovládlo islamistické hnutí Tálibán. Do Česka armádní letouny přepravily zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Baloun již obdržel medaili od ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) nebo náčelníka generálního štábu Aleše Opaty.

kpt. Zdeněk Poul
Velitel jednotky vojenské policie KAMBA přidělené k ochraně českého velvyslanectví v Afghánistánu. Oceněn byl za záchranu lidského života, a to v souvislosti s evakuací českých vojáků i afghánských spolupracovníků z Kábulu po obsazení metropole islamistickým hnutím Tálibán.

št. prap. Michaela Tichá, in memoriam
Štábní praporčice a příslušnice 8. úkolového uskupení české armády na Sinajském poloostrově, členka mise mnohonárodnostních sil MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé). Zemřela 12. listopadu 2020 při pádu vrtulníku nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Hrad zrušil předávání státních vyznamenání 28. října. Prezident přesunul ceremoniál na 1. ledna

Číst článek

Medaile Za zásluhy I. stupně

Gevorg Avetisjan
Podnikatel původem z Arménie. Zakladatel továrny na dorty Marlenka. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

brig. ge. v. v. Karel Blahna
Brigádní generál české armády ve výslužbě. Stal se prvním velitelem praporu rychlého mírových sil OSN v misi UNPROFOR, který byl nasazen v dubnu 1992 na území dnešního Chorvatska. V misích působil i v letech 1993 a 1995. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Jan Cimický
Psychiatr, prozaik, básník, překladatel, dramaturg a scénárista. Je čestným předsedou České sekce Mezinárodní organizace autorů dobrodružné a detektivní literatury nebo členem Psychiatrické a akupunkturní společnosti J. E. Purkyně a francouzské psychiatrické společnosti. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Miroslav Černošek
Sportovní podnikatel a funkcionář, manažer a majitel společností TK Plus a Česká sportovní. Jako manažer zastupoval například tenisty Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka, Petru Kvitovou nebo Lucii Šafářovou. Oceněn byl za zásluhy v oblasti sportu.

František Filip, in memoriam
Filmový a televizní režisér. Většinu své profesní kariéry strávil v Československé televizi. Během svého života režíroval okolo 600 filmů a televizních pořadů. V roce 1987 byl jmenován zasloužilým umělcem a v roce 2018 získal cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

Cedule příměří a výkřik živnostníka, že vzniká stát. Před 103 lety se začala psát historie Československa

Číst článek

Pavel Foltán
Právník, spisovatel, dramaturg a novinář. Od roku 2018 je členem rady ČTK, v minulosti působil také v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Karel Hanzl
Starosta Školského spolku Komenský ve Vídni, který zřizuje a podporuje mateřské, základní, střední, odborné a jazykové školy v Rakousku nabízející vyučování v českém, slovenském a německém jazyce. Hanzl se také angažuje jako předseda národnostní české menšiny při Úřadu spolkového kancléřství a je místopředsedou Menšinové rady Čechů a Slováků v Rakousku. Oceněn byl za zásluhy v oblasti výchovy a školství.

plk. Jan Horal, in memoriam
Válečný veterán, podnikatel, hoteliér, iniciátor kulturního života a filantrop. Jako voják působil na Blízkém východě i ve Velké Británii. Do roku 1989 žil a podnikal ve Švédsku, po revoluci v Česku otevřel několik hotelů. Výrazně se také angažoval ve prospěch českých letců a vojáků či židovské komunity, je také známý jako mecenáš válečných veteránů. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Robert Klein, in memorian
Československý odborář a politik. Od roku 1920 do roku 1939 působil jako poslanec v Národním shromáždění Československé republiky. Zemřel v roce 1941 v nacistickém zařízení Sonnenstein, kam byl převezen z koncentračního tábora Buchenwald.

Vladimír Komárek, in memoriam
Malíř, grafik a ilustrátor. Patřil k předním osobnostem českého výtvarného umění 20. století. Oceněn byl za zásluhy v oblasti umění.

S ukrytou pistolí jednal s Tálibánci, aby zachránil lidi. ‚Neustále se střílelo,‘ říká kapitán ochranného týmu

Číst článek

Václav Krása
Politik a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. Působil jako poslanec České národní rady a do roku 2002 i Poslanecké sněmovny, nejdříve za ODS a následně za Unii svobody. Do roku 2014 byl zastupitelem na Praze 17.

Lukáš Krpálek
Judista, dvojnásobný olympijský vítěz z let 2016 a 2021, dvojnásobný mistr světa a trojnásobný mistr Evropy. V letech 2016 a 2019 zvítězil v anketě Sportovec roku. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Robert Kvaček
Historik období 19. a 20. století. Mezi jeho přední zájmy patří dějiny diplomacie mezi světovými válkami a v období 2. světové války a kulturní dějiny na přelomu 19. a 20. století. Za svou publikační činnost byl oceněn Cenou Egona Erwina Kische za literaturu faktu. Je členem Česko-slovenské komise historiků.

gen. Milan Maxim
Slovenský generál a bývalý náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky. V minulosti působil na dalších významných vojenských postech slovenské armády - byl například velitelem Pozemních sil nebo velitel Sil výcviku a podpory. Oceněn byl za zásluhy o stát.

Michal Mejstřík, in memoriam
Ekonom a profesor Univerzity Karlovy, kde v roce 1993 založil Institut ekonomických studií. Ten následně vedl jako ředitel. Působil i jako externí konzultant Světové banky, Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj nebo Evropské komise. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství.

50 dní, které otřásly zdravím prezidenta: jaterní problémy vydávali za nechutenství po kouření

Číst článek

Miloš Michlovský
Odborník v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Je průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků do praxe. Věnuje se i publikování odborné literatury. Oceněn byl za zásluhy v oblasti hospodářské.

plk. v. v. Emil Šneberg
Válečný veterán a bývalý československý stíhací letec. Byl přímým účastníkem bojů Pražského povstání na konci druhé světové války. Oceněn byl za zásluhy v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Vojtěch Šustek
Archivář a historik. Specializuje na novodobé české dějiny a dějiny odboje. Od dubna 2021 působí jako člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Oceněn byl za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Karel Vágner
Hudební producent, skladatel a muzikant. Hrál v několika skupinách jako Greenhorns, Hroši Jana Spáleného a v orchestru Karla Duby. Jako kapelník spolupracoval například se zpěvačkou Hanou Zagorovou nebo dvojicí Petr Kotvald a Stanislav Hložek - je tak autorem písní jako Holky z naší školky nebo Duhová víla. Složil i filmovou hudbu ke snímkům režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno.

Pavel Žák
Textař a hudebník. Je autorem stovky textů. Písně psal pro Hanu Zagorovou, Petra Rezka, dvojici Petr Kotvald a Stanislav Hložek, Karla Černocha a mnoho dalších populárních zpěváků. Na textech spolupracoval i s dalšími autory, včetně Karla Vágnera, který je také mezi oceněnými. Oba jsou oceněni za zásluhy v oblasti kultury a umění.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme