Stvořil Rumcajse i Večerníčka. Nová výstava ve Ville Pellé ale ukazuje, že Radek Pilař netvořil jen pro děti

Radek Pilař 90 – tak se jmenuje velká retrospektivní výstava k umělcovým nedožitým devadesátinám. Navštívit ji můžete v Galerii Villa Pellé v Dejvicích.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Pilař netvořil pouze pro děti

Radek Pilař netvořil pouze pro děti | Zdroj: SMART Communication s.r.o.

Radek Pilař proslul jako tvůrce jedné z nejpopulárnějších postaviček českých animovaných večerníčků o loupežníku Rumcajsovi, jeho ženě Mance a synkovi Cipískovi. Jak ale připomíná kurátor výstavy Pavel Ryška, Pilař je i tvůrcem samotné ikonické večerníčkové znělky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Václava Müllera, který vám spolu s kurátorem výstavy přiblíží osobu a tvorbu Radka Pilaře

„Už jako úspěšný ilustrátor dětských knížek a spolupracovník Československé televize ho dramaturgie oslovila ve chvíli, kdy dostala zadání rozšířit televizní programovou nabídku pro nejmenší a začala pracovat na nedělní pohádce pro děti. A Radek Pilař měl příležitost navrhnout výtvarnou podobu znělky.“

Největší popularitu však Pilař získal právě ztvárněním loupežníka z lesa Řáholce. Jak moc se tvůrce ve své postavě viděl? „Možná se s ní tak trošku identifikoval a určitě ji měl rád. Skutečně mu poskytla spoustu profesních možností, dovolila mu zazářit a vyniknout. Na druhou stranu, když neustále požadoval v nějakém určitém směru kvalitní výkon, tak bych řekl, že mu to později bránilo v experimentování nebo touze nacházet další cesty k pohyblivému obrazu,“ odhaduje kurátor.

Zdeněk Svěrák nebo Adéla Matasová. Na Nové scéně se předávala ocenění ministerstva kultury a státní ceny

Číst článek

Netvořil jen pro děti

Radek Pilař se ale nezabýval jen tvorbou pro děti. Na výstavě ve Ville Pellé najdou návštěvníci díla z rodinného archivu, která nejsou běžně k vidění.

„Možná budou pro návštěvníky výstavy překvapením obrazy z 1. poloviny 60. let. V roce 1961 měl Radek Pilař možnost nahlédnout za železnou oponu – vycestovat do Nizozemska a prohlédnout si výstavu avantgardních malířů ze skupiny Cobra. Důraz Cobry na spontánní projev a na dětskou fantazii rezonoval s tou Pilařovo touhou po čistotě dětské fantazie a bezprostřednosti,“ vysvětluje kurátor Pavel Ryška.

Výstava Radek Pilař 90 představí i umělcovy experimenty s videoartem. Ve Ville Pellé ji můžete navštívit až do 20. února příštího roku.

Václav Müller Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme