Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina. Zikmund, kterého v roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, byl známý díky cestám po světě, jež podnikl se svým spolužákem z vysoké školy Jiřím Hanzelkou. Společně jako první autem pokořili Núbijskou poušť, projeli přes stovku zemí a přivezli desítky tisíc metrů filmových materiálů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Za jeho první delší cestovatelské dobrodružství lze považovat jeho cestu na Podkarpatskou Rus, kterou podnikl ve svých asi šestnácti letech.

Po maturitě v roce 1938 začal studovat Vysokou obchodní školu, kvůli nacistické okupaci a válce ale studia zakončil až v roce 1946.

Při zápisu na vysokou školu se dal do řeči s Jiřím Hanzelkou, jemuž se zmínil o svém plánu cestovat po světě. 

100 let Miroslava Zikmunda. Projděte se životním příběhem legendárního cestovatele

Číst článek

Na svou první cestu do Afriky se vydali v roce 1947 s Tatrou 87, která je vystavená v Národním technickém muzeu v Praze.

Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes Egypt a Súdán poté až do Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť.

Po překonání Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika. Tam jejich cesty na čas skončily – kvůli zranění Hanzelky i železné oponě, která jim nedovolila dostat se do USA.

Z jejich cest Československý rozhlas odvysílal více než 700 reportáží.

Nárůst popularity

Sláva cestovatelů mezitím v Československu obrovsky narostla. O 44 procestovaných zemích vzniklo několik knih, reportáží i besed.

Agenti StB rozptýlili otcův popel pod Tatraplanem, líčí autor knihy, která představila Tatry na Západě

Číst článek

Následovaly cesty do Asie a Oceánie, poté se dvojice připravovala navštívit Austrálii. Jenže přišlo období normalizace. Jejich výpravy a veřejný život tak ukončil rok 1968 a kritické pojednání o Sovětském svazu, které společně sepsali.

Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až o dlouhých 21 let později, po pádu komunistického režimu. Hanzelka onemocněl a Zikmund tak sám navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku. Za své dílo cestovatelé obdrželi Cenu E. E. Kische a také českou medaili Za zásluhy.

Rok po smrti Hanzelky v roce 2003 byl Zikmundovi udělen také čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

krs, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme