Evropská unie zablokuje ruskou RT a server Sputnik. ‚Už nebudou šířit lži,‘ řekla von der Leyenová

Kvůli šíření dezinformací zakáže Evropská unie fungování Moskvou podporované stanice RT (dříve Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

RT (Russia Today) je vícejazyčná ruská zpravodajská televizní síť se sídlem v Moskvě

RT (Russia Today) je vícejazyčná ruská zpravodajská televizní síť se sídlem v Moskvě | Zdroj: Profimedia

„Státem vlastněná Russia Today a Sputnik a jejich přidružené společnosti už nebudou moci dál šířit lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a zasévaly rozkol v unii,“ uvedla šéfka Evropské komise.

Aeronet, Skrytá pravda i Protiproud. Sdružení CZ.NIC zablokovalo osm dezinformačních webů

Číst článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zahájil vojenskou operaci proti sousední Ukrajině. Evropská komise podle von der Leyenové pracuje na tom, jak „mediálnímu stroji Kremlu“ co nejdříve zabránit v šíření "toxických a škodlivých dezinformací".

„Putin nechce jen dobýt zemí, chce dobýt i lidského ducha svými toxickými informacemi,“ řekl na společné tiskové konferenci s předsedkyní komise šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Dnes děláme klíčový krok a zavřeme kohoutek ruských informačních manipulací v Evropě tím, že zakážeme vysílání RT a Sputniku v unii. Chytíme toho hada pod krkem,“ dodal Borrell.

RT už delší dobu čelí kritice, že šíří ruskou vládní propagandu a protizápadní dezinformace. Podobně je vnímán státní internetový server Sputnik, který má mnoho jazykových mutací včetně češtiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme