Přibývá trestně stíhaných členů vězeňské služby. Padlo i sedm obvinění z trestného činu mučení

Kvůli nepřiměřenému násilí loni Generální inspekce bezpečnostních sborů stíhala pět policistů a 25 příslušníků vězeňské služby. Radiožurnálu to řekl ředitel inspekce Radim Dragoun. Meziroční nárůst tohoto typu kriminality GIBS sleduje zejména u dozorců, případů bylo o deset víc než předloni. Sedm z nich inspekce obvinila z trestného činu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení, věznice Valdice

Případy nepřiměřeného násilí inspektoři řešili ve věznicích Valdice a Rýnovice a nejnověji také Pardubice (Ilustrační foto) | Foto: Martin Pekárek/CNC | Zdroj: Profimedia

Po dvou hodinách měla být poškozená přepoutána do polokleku s rukama ve vodorovné poloze a o další půl hodinu měli dozorci ruce přepoutat do maximální možné šířky na téměř hodinu. Po celou dobu měli dozorci úmyslně nechat otevřené okno, kdy na odsouzenou proudil s ohledem na lednové počasí chlad a měli ji ponižovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek o trestně stíhaných pracovnících vězeňské služby Zdeňky Trachtové

Tak popsala koncem loňského roku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová případ, který se odehrál před více než dvěma lety v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

Skupina sedmi dozorců je v současné době obžalovaná z toho, že se podílela na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené. A to nebyl jediný případ nepřiměřeného násilí, který loni generální inspekce řešila, říká její šéf Radim Dragoun.

„V loňském roce statisticky poměrně výrazně vzrostl počet trestně stíhaných osob v rámci vězeňské služby. Byly tři nebo čtyři poměrně závažné kauzy. Jednalo se o různé formy násilí vůči vězňům. V jednom případě šlo o celkem dehonestující připoutání. V dalším případě se jednalo o násilí ze strany vězeňské služby,“ vysvětluje Dragoun. 

Systémová chyba?

Další případy nepřiměřeného násilí inspektoři řešili ve věznicích Valdice a Rýnovice a nejnověji také Pardubice – tam po stížnosti vězně začala vyšetřovat dozorce nejprve samotná věznice, poté případ předala inspekci. Podle Dragouna zatím není možné říct, jestli je za nárůstem násilí ze strany dozorců systémové selhání.

Generální inspekce stíhá osm dozorců z věznice ve Valdicích, fyzicky napadli trestance v cele

Číst článek

„To množství trestné činnosti není až tak velké, takže stačí, když vám v daném roce naběhnou dvě tři kauzy a ten nárůst je celkem vidět. Pokud by tento nárůst měl být v dalších letech, tak bychom mohli hovořit o nějakém trendu. Zatím to spíše beru jako nějakou výchylku,“ dodává Dragoun.

Podobně se vyjádřila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. „Například v ženské věznici v Světlá nad Sázavou se jedná o sedm příslušníků, ve věznici Rýnovice o šestnáct příslušníků, kde ale čtyři z nich už nejsou naši zaměstnanci. Vzhledem k tomu, že ještě žádné z těchto šetření nebylo ukončeno a nikdo nebyl pravomocně uznán vinným, není možné predikovat, zda šlo o systémovou chybu,“ říká.

Spolupráce s minulým i současným vedením vězeňské služby je podle šéfa inspekce Dragouna dobrá – doplňuje, že vězeňská služba na zmiňované případy GIBS sama upozornila.

Generální inspekce bezpečnostních sborů loni stíhala celkem čtyři právnické osoby a 182 lidí – z toho 95 policistů, 47 příslušníků vězeňské služby, tři celníky a další civilní zaměstnance bezpečnostních sborů. Až na nárůst kriminality u vězeňské služby jsou to podobná čísla jako v roce 2020.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme