Zelenskyj ocenil výsledky summitu. Dokonalé by ale podle něj byly, kdyby dostal pozvánku do NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu na summitu NATO přivítal oznámení aliančních zemí o nových balících vojenské podpory či dohodu na úpravě budoucího přístupového procesu do Aliance, ovšem jako ideální výsledek si představoval pozvánku do NATO. Řekl to podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem.

Vilnius (Aktualizováno: 12:58 12. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO

Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO | Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Stoltenberg prohlásil, že Ukrajina a NATO jsou si blíž než kdy dřív, a uvítal rozhodnutí skupiny velkých ekonomik G7 nabídnout Ukrajině dlouhodobou bezpečnostní spolupráci. Vyjádření přišla před premiérovým zasedáním tzv. Rady NATO-Ukrajina, jejíž spuštění spojenci prezentují jako důkaz sbližování dvou stran téměř rok a půl po ruské invazi na Ukrajinu.

Summit ve Vilniusu kromě toho přinesl slib spojenců podporovat i v příštích letech modernizaci ukrajinské armády, zástupci G7 zase ohlásili spolupráci s Kyjevem zahrnující sdílení zpravodajských informací, vojenský výcvik i dodávky vojenského vybavení.

‚Historická událost pro naši zemi.‘ Litva hostí summit NATO, místní vyvěsili tisíce ukrajinských vlajek

Číst článek

V otázce budoucího ukrajinského členství NATO nevytyčilo konkrétní plán s časovým ohraničením, lídři nicméně slíbili zjednodušený přijímací proces bez tzv. akčního plánu členství.

Zelenskyj v úterý před příletem do Vilniusu označil chystané společné stanovisko za „bezprecedentní a absurdní“, ve středu ovšem od kritiky upustil. Mimo jiné podle zpravodajské společnosti BBC uvedl, že chápe obavy z posunu v debatě o přijetí Ukrajiny a opět uznal, že jeho země nemůže do Aliance vstoupit za války s Ruskem.

Oznámení o úpravě očekávaného přijímacího procesu do NATO označil Zelenskyj za důležité, informovala agentura Reuters. Zmíněný akční plán býval v minulosti jakousi přípravou daných zemí na případné pozvání do Aliance, není ovšem jasné, zda jeho vypuštění v ukrajinském případě bude znamenat i změnu samotných podmínek pro přijetí.

Řada aliančních lídrů během summitu oznámila dodatečnou podporu pro ukrajinskou armádu, ať už v podobě zbraní, munice, bojových vozidel, či financí. Zelenskyj na tiskové konferenci tyto zprávy označil za velmi pozitivní.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme