Inspektoři kontrolují kvalitu prvního burčáku
Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce už začali kontrolovat první prodejce letošního burčáku
Na jižní Moravě se objevily první stánky s burčákem. Vzápětí vyrazili do terénu i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Produkt některých prodejců totiž nemá s poctivým burčákem společného téměř nic, což dokládají výsledky kontrol z předchozích let.
Prohřeškem je i výroba za hraničních hroznů, které jsou obvykle k dispozici dříve. Prodávat produkt z nich jako burčák je klamáním spotřebitele. Název je totiž vyhrazen pouze nápoji z domácích hroznů.
I to dokáží kontroloři odhalit, ovšem jen v laboratoři. Bez ní se ostatně těžko prokazuje i ředění vodou nebo dobarvování. Hlavním vodítkem pro zákazníka tak zůstává celková kultura prodeje.
Při kontrolách obvykle neprojde třetina, někdy i kolem poloviny vzorků. Pokuty jsou ale podle inspekce natolik citelné, že po jejich udělení se prohřešky neopakují.