Inspektoři kontrolují kvalitu prvního burčáku

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce už začali kontrolovat první prodejce letošního burčáku

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinná réva

Vinná réva | Foto: Jan Rosenauer

Na jižní Moravě se objevily první stánky s burčákem. Vzápětí vyrazili do terénu i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Produkt některých prodejců totiž nemá s poctivým burčákem společného téměř nic, což dokládají výsledky kontrol z předchozích let.

Prohřeškem je i výroba za hraničních hroznů, které jsou obvykle k dispozici dříve. Prodávat produkt z nich jako burčák je klamáním spotřebitele. Název je totiž vyhrazen pouze nápoji z domácích hroznů.

I to dokáží kontroloři odhalit, ovšem jen v laboratoři. Bez ní se ostatně těžko prokazuje i ředění vodou nebo dobarvování. Hlavním vodítkem pro zákazníka tak zůstává celková kultura prodeje.

Při kontrolách obvykle neprojde třetina, někdy i kolem poloviny vzorků. Pokuty jsou ale podle inspekce natolik citelné, že po jejich udělení se prohřešky neopakují.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme