Atény připravují pro hry magický zahajovací ceremoniál

Dnes večer se rozhoří olympijský oheň právě v zemi, kde se zrodila novodobá tradice nejprestižnější sportovní události, olympijských her. Oheň zapálený 25. března v antické Olympii prošel pěti kontinenty a večer ho poslední člen olympijské štafety donese na stadion Spyridona Luise v Aténách. Organizátoři připravují tříhodinový magický program, který má připomenout cestu evropské civilizace od antiky až k dnešku. Rekordní bude účast sportovců z 202 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijská pochodeň

olympijská pochodeň | Foto: EPA

Večer nad hlavním městem Řecka zavlaje olympijská vlajka a vzplane olympijský oheň. I přesto, že ceremoniál viděly při generálních zkouškách tisíce diváků, jeho obsah je pečlivě tajen. Na veřejnost už proniklo, že na ploše stadionu bude velké jezero, po kterém by se účinkující měli pohybovat na člunech. Asi devět tisíc umělců představí divákům antický příběh s dotekem moderní doby. Na představení se prý bude podílet i na 70 tisíc diváků - světly, které na stadionu dostanou, vytvoří galaxii.

Organizátoři olympiády se stále trochu zlobí na britský list The Sunday Mirror. Magazín vypátral a koncem července uveřejnil utajovaný scénář zahajovacího ceremoniálu her. Slavnost prý odstartuje kometa, která po dopadu do jezera z 80metrové výšky rozsvítí 5 olympijských kruhů pod vodní hladinou. Z ní se pak vynoří 15metrová socha. "Přesto, že jsme se z britského listu dozvěděli podrobnosti o zahajovacím cemeroniálu už nyní a můžeme se dohadovat o tom, kdo připravovaný scénář pozradil, nic to nemění na skutečnosti, že nás čeká ceremoniál magický, jaký svět ještě neviděl a všichni si ho užijeme," řekla tehdy řecká ministryně kultury.

Českou výpravu, která je nejpočetnější od rozpadu federace a čítá 142 lidi, dovede na stadion v roli vlajkonoše plavec Květoslav Svoboda. Škoda, že na ceremoniálu bude jen zlomek z naší výpravy. Někteří olympionici totiž ještě doma trénují, jiné už zítra čekají soutěže. V sobotu se totiž naplno rozběhnou boje o 301 medailových kolekcí.

Nad českou olympijskou vesnicí v Aténách už vlaje naše státní vlajka. Za přítomnosti prezidenta Klause a ministryně školství Buzkové byla ve čtvrtek oficiálně přivítána česká olympijská výprava.

hrami žijí v Řecku i děti | Foto: ČTK/AP

Hned na úvod dopingová aféra

Hry jen několik hodin před jejich oficiálním zahájením zasáhla první dopingová kauza. Řečtí atleti Kostas Kenteris - obhájce zlata v běhu na 200 metrů - a další sprinterka Ekaterini Thanuová se nedostavili k dopingové kontrole.

Krátce poté vedení řeckého týmu oznámilo, že oba sportovci měli dopravní nehodu, když se po varování narychlo na motocyklu snažili k testu předstoupit. Podle zatím posledních informací nejsou vážně zraněni, noc ale strávili v nemocnici.

Mluvčí mezinárodního olympijského výboru Giselle Daviesová uvedla, že disciplinární řízení s oběma atlety má začít už dnes: "Mezinárodní olympijský výbor může potvrdit, že prezident Jacques Rogge večer ustavil disciplinární komisi, která má vyšetřit okolnosti údajného porušení antidopingových pravidel, kterého se měli dopustit dva řečtí atleti tím, že odmítli poskytnout vzorky k dopingové kontrole."

Na olympiádě s Radiožurnálem

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH v Aténách. V řecké metropoli, která bude podruhé v historii hostit novodobé olympijské hry a do země, kde olympijská myšlenka vznikla, už je tým 6 rozhlasových reportérů - Petr Souček, Miroslav Augustin, Vojtěch Bidrman, Tomáš Kohout, Filip Šedivý a Ivana Bernáthová. Od brzkého rána do pozdních nočních hodin bude pro posluchače sbírat aktuální výsledky, zajímavosti a natáčet rozhovory s českými reprezentanty i největšími hvězdami her.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál umožní posluchačům být v přímém přenosu u všeho podstatného, co z českého pohledu hry nabídnou. Chybět nebude ani "Řecký deník", v němž vás zavedeme do zákulisí největší sportovní události. Při jeho přípravě využije reportérka Ivana Bernáthová své znalosti řeckého prostředí a jazyka.

Milan Kopp, Tomáš Kohout, Ivana Bernáthová, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme