Fotbalisté Sparty slaví double. Letenští po zisku ligového titulu vyhráli v Plzni a ovládli i domácí pohár

Fotbalisté Sparty ve finále domácího poháru MOL Cupu zvítězili po dramatickém závěru v Plzni 2:1. Pražané navázali na sobotní obhajobu ligového titulu a poprvé od roku 2014 získali double.

Plzeň (Aktualizováno: 20:28 22. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty ve finále domácího poháru MOL Cupu zvítězili po dramatickém závěru v Plzni 2:1

Fotbalisté Sparty ve finále domácího poháru MOL Cupu zvítězili po dramatickém závěru v Plzni 2:1 | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

V 79. minutě otevřel skóre vlastním gólem obránce Západočechů Sampson Dweh, který předtím ve druhém poločase za bezbrankového stavu trefil tyč.

Finále Mol Cupu mezi Viktorií Plzeň a pražskou Spartou jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Viktoria dohrávala od 85. minuty bez vyloučeného Pavla Šulce, přesto v oslabení o chvíli později vyrovnal Tomáš Chorý. V první minutě nastavení ale v přesilovce rozhodl Veljko Birmančevič.

Plzni nevyšla odplata za porážku ve finále se Spartou v roce 2014 a na svůj druhý triumf v poháru od rozdělení federace nedosáhla. Vítěz MOL Cupu má jistou účast ve 3. předkole Evropské ligy, vzhledem k postavení v lize toto místo připadlo Západočechům, kteří v nejvyšší soutěži skončí třetí.

Finále se uskutečnilo v Plzni proto, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši neměli, oba kluby pro své fanoušky dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadl organizátorovi MOL Cupu FAČR a partnerům.

Ve sparťanské brance i v pátém utkání této sezony domácího poháru dostal šanci Vorel a jednička Vindahl zůstal na lavičce. V Doosan Areně od úvodu panovala výborná atmosféra, fanoušci ale v první půli moc šancí neviděli.

Ve 14. minutě si na Laciho centr z levé strany naběhl Krejčí a hlavou překonal brankáře Jedličku. Sudí Berka ale postřehl, že předtím v souboji zasáhl rukou do obličeje domácího Červa, a útočný faul mu následně potvrdil i videorozhodčí.

Západočeši za celou první půli Vorla příliš neohrozili, jen několik sekund po změně stran ale donutil sparťanského gólmana k těžkému zákroku tvrdou ranou zpoza vápna Vydra. Na druhé straně v poslední chvíli před Birmančevičem odhlavičkoval míč na roh Dweh.

Druhý poločas

V 53. minutě měl další šanci Vydra, z vápna ale o kousek minul. Západočeši byli v druhé půli nebezpečnější a v 63. minutě jim chyběly centimetry k vedení. Dwehův technický pokus z levé strany zastavila tyč.

V polovině druhého dějství sudí Berka na chvíli přerušil utkání kvůli kouři z pyrotechniky v plzeňském „kotli“. Po následném rohu hlavičkoval Chorý a Dwehovi scházel kousek, aby na malém vápně zasáhl míč. V 75. minutě jen chvíli po příchodu na trávník mohl otevřít skóre střídající Kliment, zblízka ale hlavičkoval jen do sparťanského gólmana.

Plzeňští byli po změně stran lepší, skóre však otevřeli Pražané. V 79. minutě zůstal na trávníku po souboji s Rynešem ležet Kliment, Berka nechal hru pokračovat, následný dlouhý nákop do vápna v tísni udržel před čárou Birmančevič a gólman Jedlička nešťastně odrazil balon do Dweha, od něhož míč zapadl do sítě. Domácí brankář poté zasáhl proti další šanci zblízka.

V 85. minutě úzkostlivým a nepříliš jistým dojmem působící sudí Berka udělil nejlepšímu ligovému střelci Šulcovi k jeho údivu za drobné zatažení druhou žlutou kartu a Západočeši šli do deseti. I v oslabení ale už za dvě minuty srovnali, po závaru dotlačil zblízka hlavou míč do sítě Chorý.

Sparťané pak v krátké přesilovce přece jen rozhodli. V první minutě nastavení po sérii přihrávek ve vápně přiťukl Vitík Birmančevičovi a ten překonal Jedličku.

Výtržnosti fanoušků

V nervózním závěru, který provázely strkanice mezi hráči i u laviček, už Pražané výhru udrželi. Po zápase se několik desítek fanoušků z obou táborů dostalo na trávník a větším střetům museli zabránit policejní těžkooděnci.

Letenští v Plzni zvítězili teprve podruhé z posledních 16 soutěžních zápasů a odčinili březnový ligový debakl 0:4 z Doosan Areny. Český tým dosáhl na double po třech letech, v roce 2021 jej získala Slavia.

Finále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Finále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 87. Chorý - 79. vlastní Dweh, 90.+1 Birmančevič. Rozhodčí: Berka - Kubr, Vlček - Radina (video). ŽK: Šulc, Cadu, Kalvach, Kliment - Kuchta, Birmančevič, Laci, Vindahl, Ryneš, P. Vydra. ČK: 85. Šulc - 90.+6 Stracený (kustod). Diváci: 10 647.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme