Italský deník: Olympiádu má Turín díky Fiatu

Italský Turín se chce během olympiády představit jako historické a kulturní město. Jenže když se zeptáte kohokoliv ze zahraničních novinářů, co se mu vybaví při vyslovení názvu Turín, každý vám řekne: Turín? To je jasné, přece FIAT... Automobilka FIAT a rodina Agnelliů v historii toto centrum Piemontu proslavily v celém světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lingotto - rychlobruslařský stadión

Lingotto - rychlobruslařský stadión | Foto: International Olympic Commitee
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: Olympiádu má Turín díky Fiatu

Olympijské centrum pro média najdete v areálu Lingotto. V bývalé továrně na výrobu automobilů. Lingotto nechal postavit Giovanni Agnelli už v roce 1923 a byla to v té době největší továrna na auta v Evropě. Teď žije Lingotto olympiádou, kromě médií tu sídlí také Mezinárodní olympijský výbor a 500 metrů odtud je hlavní olympijská vesnice.

Konec konců - podle Turíňanů je tady olympiáda jen díky rodině Agnelli. Když dnes zahajovali výstavu věnovanou zakladateli Fiatu, jeho vnučka Ginevra vystihla to, co si myslí většina Turíňanů: Jeho sláva ve světě nám určitě pomohla k tomu, že Turín a Piemont konečně může hostit tak velkou událost. Agnelli v Turíně je něco jako Baťa ve Zlíně. Díky rozkvětu továrny se rozrůstal i Turín a většinu domů nechal postavit právě pro své zaměstnance.

"Řekněme, že když se Fiat začal v první polovině minulého století rozrůstat, Agnelli musel sehnat nové dělníky. A jedinou možností bylo dovést sem Italy z jihu. Jenže ti museli někde bydlet. Ty domy tady vznikly v té době a rodiny z jihu tu žijí dodnes," Ukazuje Giuseppe na červenohnědé několikapatrové bytovky. Hned ale dodává, že v posledních letech na tom Turín moc dobře není. Ale můžou za to prý i sami Italové - v posledních letech přestali tuto značku aut kupovat.

"Je pořád populární, teď se to zase zlepšuje, ale měl problémy několik let. Začali jsme dávat přednost zahraničním značkám a FIAT ztratil. I když to nerad říkám, byly spolehlivější. Poslední modely FIATU byli prostě méně pohodlné než ty zahraniční," přiznává ne moc ochotně Giuseppe.

A s úsměvem mi připomíná jedno italské pořekadlo: " Sousedova tráva je vždycky lepší než ta naše." Neboli: naráží Giuseppe na to, že Italové už zdaleka nejsou takoví patrioti a obecně se shlédli v nákupu zahraničních značek snad všech výrobků. Pak se ale nemůžou divit, že kdykoliv má automobilka problémy, pocítí to i lidé ve městě. Už dávno to podle něj není co to bývalo: "Je hodně těžké sehnat práci, FIAT už tolik lidí nezaměstnává, je tu hlavně sídlo firmy a centrum výzkumu, mladí lidé tu moc práce nemají."

Teď na jeden měsíc ale mají o práci postaráno - snad všichni pomáhají s olympiádou. To, že se v poledních letech v Turíně hodně stavělo, ale prý situaci s nezaměstnaností moc nezlepšilo: "Jsou to hlavně manuální těžké práce a ty tady nikdo nechce dělat. To raději berou podporu. Na to musely firmy najmout cizince. Hlavně z východu, ale také z Afriky a z arabských zemí."

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme