Američtí hokejisté musí projít sítem soutěží a draftů. ‚Jsou psychicky odolnější,‘ všímá si Sivek

Čeští hokejisté narazí ve čtvrtfinále mistrovství světa na jednu z hokejových velmocí - USA. Česko je sice podle statistik mezinárodní federace člensky třetí největší zemí - má něco přes 110 tisíc registrovaných hráčů, ve Spojených státech jich je ale víc než pětkrát tolik. A děti a mladíky čeká v zámoří hodně dlouhá cesta, pokud si chtějí zahrát mezi nejlepšími.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V USA mají přes půl milionu registrovaných hokejistů

V USA mají přes půl milionu registrovaných hokejistů | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Aby se američtí hokejisté dočkali podobných oslav gólů od komentátorů NHL, musí projít obrovským sítem. Už v juniorských soutěžích, včetně prestižní USH, jsou výběry hráčů – drafty.

Navíc, když nejsou hokejisté od mládí superhvězdami, musí si později vybojovat svoje místo v NHL na farmě nebo se prostě ukázat v jiné soutěži, třeba na univerzitě. Základna je ve Spojených státech obrovská, dokáže vyprodukovat spousty výborných hráčů.

Roli může hrát i jejich výchova jako lidí. „Ti kluci jsou daleko sebevědomější. Když se jim nepodaří zápas, tak se v tom nepiplají. Oproti Evropanům jsou z mého pohledu psychicky silnější,“ vysvětluje Radiožrunálu Michal Sivek.

Dvojnásobný juniorský mistr světa z let 2000 a 2001 zažil boj o NHL na farmě. A tehdy poznal, jak rychlou je nižší AHL soutěží, třeba proti evropským ligám.

„Intenzita tréninků a zápasů je daleko větší. Všichni kluci si uvědomují, že když nezahrají pár zápasů nebo se na něco vykašlou, tak tam hned jsou další tři hráči ze záložní farmy,“ říká v současnosti hráčský agent Michal Sivek, který si vyzkoušel i elitní NHL.

Jak silný tým připravili Američané pro letošní mistrovství světa, poznají od 16.15 ve čtvrtfinále čeští hokejisté. A na Radiožurnálu můžete poslouchat přímý přenos celého zápasu, server iROZHLAS.cz nabídne online.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme