Na fanoušky se chystá Hamburk i Lipsko

Celé Německo už žije fotbalem a předzápasová horečka už zachvátila snad i ty největší odpůrce tohoto sportu. Původně se měl světový fotbalový šampionát hrát v 16 německých městech. Fotbalová federace FIFA ale počet nekompromisně snížila na dvanáct. Do dvou pořadatelských měst mistrovství se teď podíváme. Našimi zastávkami budou Hamburk a Lipsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fan Fest v Hamburku - simulace

Fan Fest v Hamburku - simulace | Foto: Picture-Alliance / ASA
Přehrát

00:00 / 00:00

Na fanoušky se chystá Hamburk i Lipsko

Když nepočítáme rozdělený Berlín, je Lipsko jediným městem bývalé NDR, které se na vysněný seznam dostalo. A to i přesto, že jeho tým nehraje ani v první a dokonce ani ve druhé bundeslize.

"To trošku zabolí, to říkám otevřeně... Máme nový, krásný stadión a hrajeme ve čtvrté nejvyšší soutěži. Na druhé straně ale při výběru pořadatelských měst Lipsko vycítilo svou šanci a taky ji využilo. Bylo jasné, že se minimálně jedno východoněmecké město musí vybrat, jinak by byla celá politická argumentace o pokračujícím sjednocování země k ničemu," říká Christoph Hansel, šéf přípravného výboru Lipska pro mistrovství světa. Je přesvědčený o tom, že hostit světový šampionát se městu vyplatí. To se týká třeba pracovního trhu.

"Díky mistrovství by se v Německu údajně mohlo krátkodobě vytvořit až 60 tisíc a dlouhodobě pak 20tisíc nových pracovních míst. To se týká hlavně bezpečnosti, gastronomie, turistického ruchu a nejrůznějších služeb. Byl bych ale v těchto prognózách raději opatrný. K čemu by ale dojít mělo, a to ukázal třeba evropský šampionát před dvěma lety v Portugalsku, že takováto velká sportovní akce bude ještě dalších 4-5 let do města přitahovat turisty," věří Christoph Hansel.

Pořadatelé doufají, že si do Lipska najdou cestu i tisíce fanoušků, kterým v ruletě o drahocenné lístky zbyly oči pro pláč. I z nedalekého Česka by podle odhadů měly dorazit stovky takových příznivců. Pro jejich vyžití bude v samém srdci města zřízen 'Fan Fest', jakési fanouškovské 'ležení', kde hlavním programem bude pochopitelně sledování zápasů na velkoplošných obrazovkách.

"Nabízíme nejen tribuny jako na stadiónu a obří plátna, ale i zónu relaxace, kde si fanoušci mohou odpočinout a třeba se nechat zdarma namasírovat. Naopak v aktivní zóně si může kdokoli vyzkoušet, jak je na tom s fotbalovými dovednostmi a co okoukal od velkých hvězd. Na programu jsou i různá kulturní vystoupení a nebude samozřejmě chybět ani dobré jídlo a pití," láká do Lipska ředitel Fan Festu Dirk Thärichen.

Váznout by neměla ani komunikace, i když asi jen zlomek návštěvníků mistrovství se domluví německy.

"Zorganizovali jsme výuku angličtiny třeba pro řidiče taxislužby nebo zaměstnance veřejné dopravy. Člověk samozřejmě nemůže za pár týdnů čekat nějaké zázraky od padesátiletých řidičů, kteří se anglicky v životě neučili. Taky ne všichni z osmi set lipských taxikářů kursem prošli," dodává omluvně Christoph Hansel.

Willkommen in Hamburg!

Severoněmecké hansovní město se chce pochlubit nejlepším zázemím pro fanoušky a jeho 'Fan Fest' má být taky vůbec největší. Do jeho prostor se má najednou vtěsnat 50 tisíc lidí. Protože během šampionátu neplatí zákaz rušení nočního klidu, budou moci fanoušci 'řádit' dlouho do noci. Třeba posíleni místním pivem, což ale podle šéfky organizačního výboru Ruth Hennové bylo dlouho na vážkách.

"Americký pivovar Anheuser-Busch je sponzorem mistrovství a jeho nápoj oficiálním pivem šampionátu. Podle regulí světové fotbalové federace FIFA se nesmí na akcích spojených s mistrovstvím točit žádné jiné pivo. Nám se ale podařilo dosáhnout výjimky, a tak se v Hamburku smějí točit místní Holsten a Astra," vysvětluje Ruth Hennová.

Jestli máte strach o svou bezpečnost, pak vězte, že v Hamburku budou opatření ještě o malinko přísnější než jinde. Důvodem je rozhodnutí americké reprezentace rozbít ve městě svůj 'tábor'. A pokud jde o jinou 'bezpečnost', ani tady by neměl vzniknout problém, ujišťuje hamburský policejní zmocněnec pro mistrovství světa Thomas Model.

"Jako součást zdravotní prevence budou rozdávány kondomy. Musíme prostě vzít na vědomí, že tu je prostituce a že existují lidé, kteří za prostitutkami chodí," říká policejní důstojník. Počet kněžek lásky by se měl v průběhu šampionátu zdvojnásobit, ze dvou na čtyři tisíce.

Hamburská AOL Aréna, během mistrovství nuceně přejmenovaná z reklamních důvodů na Stadión Hamburk, oslavuje střelce gólu domácího týmu opravdu hlasitě. Barvy místního HSV hájí i český záložník David Karolín, a tak by se tu čeští fotbalisté při možná klíčovém zápase s Itálií, mohli cítit jako doma.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme