Bláznivá baseballová dohoda. Bývalý hráč dostává každý rok od NY Mets přes milion dolarů

V New Yorku se připravují na velkolepé oslavy Dne nezávislosti, fanoušci baseballových Mets ale ještě o tři dny dřív oslaví „Bobby Bonnila Day.“ Den, kdy jejich klub vyplatí přes milion dolarů hráči, kterého na konci minulého tisíciletí většina z nich nesnášela. A stejná částka Bonillovi náleží každého prvního července až do roku 2035.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobby Bonilla ještě v době aktivní kariéry

Bobby Bonilla ještě v době aktivní kariéry | Foto: AFP | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Jeden milion, 193 tisíc, 248 dolarů. A nezapomeňte, 20 centů," pošklebují se televizní komentátoři baseballovým New York Mets. Přesně tolik klub letos vyplatí 54letému Bobbymu Bonillovi, který už baseball dávno nehraje. A stejnou částku mu bude vyplácet ještě 17 let. V letech 2011 – 2035 má 1. červenec v baseballovém New Yorku přezdívku „Bobby Bonilla Day."

Vstup Čecha do MLB se blíží, říká baseballista Mužík. Reálný je i postup na olympiádu v Tokiu

Číst článek

Rozhodně ale nejde o částku, kterou by fanoušci Mets bývalému hráči přáli. Bobby Bonilla sice v roce 1991 nastoupil do Mets s pověstí jednoho z nejlepších hráčů MLB a podle toho byl také placen, jenže nenaplnil očekávání. Jeho statistická čísla padala, dostával se do konfliktů s novináři i fanoušky...

"Musím být sám sebou. Hodně z vás se mi bude snažit sebrat úsměv, ale chci se smát poslední," vzkázal při svém nástupu do klubu. Během angažmá ale novináře urážel i fyzicky napadal, fanoušci na něj pískali.

Po čtyřech letech odešel, ale před sezonou 1999 se vrátil. Přišly však další konflikty, tentokrát s manažerem Bobbym Valentinem, který Bonillu posadil na lavičku. Na poslední rok kontraktu o něj v klubu nestáli a rozhodli se ukončit s ním spolupráci, jenže stále mu dlužili 5,9 milionu dolarů a v tu chvíli začal příběh jeho každoroční „renty".

Jak se stalo z šesti milionů třicet

Vedení Mets peníze mělo, jenže mělo s nimi jiné plány, chtělo hlavně kupovat a platit nové hráče. S Bonillou a jeho agentem se tak dohodlo, že 5,9 milionu dolarů zaplatí později, samozřejmě s patřičným úrokem.

Hlavními body vyjednávání byly platební období a úroková sazba. Šéfové Mets navrhovali šest procent, agent Dennis Gilbert požadoval deset. Obě strany se potkaly uprostřed, na osmi procentech ročně. A tak se z 5,9 milionu dolarů stalo těžko uvěřitelných 29,8 milionu dolarů rozložených do let 2011 – 2035.

Dvanáct let po skončení angažmá v Mets (a přesně 10 let po skončení kariéry) tak Bobbymu Bonillovi začalo chodit na účet 1 193 248 dolarů (a dvacet centů), se stejnou částkou může počítat každého prvního července až do svých 72 let. „Kdo si počká, ten se dočká," usmíval se Bonilla po uzavření dohody. „A já umím být hodně trpělivý."

Každý rok americká baseballová veřejnost rozebírá, zda byla dohoda pro obě strany výhodná. Jestli majitelé Mets Fred a Jeff Wilponovi udělali dobré ekonomické rozhodnutí, když dohodu podepsali. Spoléhali totiž, že peníze dokáží zhodnotit lépe, což se nepovedlo. Spekuluje se také, jestli si Bonilla vhodnými investováním nemohl teoreticky vydělat z 5,9 milionu dolarů ještě víc než téměř třicet.

Fanoušci se ale stále po letech nejvíc diví, proč velké zklamání po odchodu z organizace zůstává na výplatní listině a bere víc, než současní baseballisté.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme