Olympijský sen se rozplynul. Basketbalistky podlehly Německu a do kvalifikace nepostoupily

České basketbalistky prohrály v duelu o 5. až 8. místo na mistrovství Evropy v Lublani s Německem 69:71 po prodloužení a na postup do kvalifikace o olympijské hry v příštím roce v Paříži nedosáhly.

Lublaň (Aktualizováno: 16:10 24. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky prohrály v duelu o 5. až 8. místo na mistrovství Evropy v Lublani s Německem 69:71

České basketbalistky prohrály v duelu o 5. až 8. místo na mistrovství Evropy v Lublani s Německem 69:71 | Zdroj: Profimedia

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové vedly před koncem čtvrté čtvrtiny 63:61, po vyrovnání Leonie Fiebichové s klaksonem pak měly v prodloužení náskok šesti bodů, ale 1,6 sekundy před koncem nastavení dovršila obrat dvěma šestkami opět Fiebichová, která byla se 17 body nejlepší střelkyní zápasu.

Češky obsadily na turnaji osmou pozici, což pro ně znamená nejlepší umístění od šesté příčky v roce 2013. Němky už s jistotou boje o účast pod pěti kruhy budou hrát v neděli o páté místo se Srbskem, které po výhře 63:58 sebralo šanci na olympiádu Černé Hoře.

Českému týmu nepomohlo k úspěchu ani 12 bodů Natálie Stoupalové a Kateřiny Zeithammerové. Za vítězky zaznamenala double double díky 15 bodům a 16 doskokům Marie Gülichová.

„Tohle už je příliš kruté. Dnes k tomu máme asi hodně výhrad. Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Možná do budoucna to ty hráčky pozvedne a zocelí. Ale já musím říct, že dnes jsme prohrály nezaslouženě. Německo mělo brutální převahu na doskoku, praly jsme se s tím, jak jsme jen mohly,“ řekla trenérka Ptáčková novinářům.

„I s prodloužením máme sedm ztrát, což znamená, že v útoku jsme dokázaly dobře udržet míč, ale proti tak velké výškové převaze se těžko vybudují kvalitní střelecké pozice. Bylo to hodně znát, ony hodně přebíraly a byly tam pořád někde ruce. Až potom Katka Zeithammerová to hodně rozhýbala a tou rychlostí se začala prosazovat,“ dodala Ptáčková.

Češky opět bez zraněné křídelnice Veroniky Voráčkové vedly v úvodu po trojce kapitánky Renáty Březinové 5:2, ale Němky převedly sedmibodovou šňůru, než se po bezmála čtyřech minutách bez koše trefila Tereza Vyoralová.

Na smolnou porážku zapomeneme a soustředíme se na Německo, shodují se české basketbalistky

Číst článek

Češkám se nadále nedařilo střelecky, Petra Holešínská nedala ani jeden ze čtyř trestných hodů, naopak Němky díky trojkám Sonji Greinacherové a Fiebichové unikly na 15:7. Na druhé straně se trefily z dálky Holešínská s Březinovou a Stoupalová dvěma šestkami vyrovnala.

Na začátku druhé čtvrtiny se Němky dostaly do vedení 25:15. Díky koši Stoupalové, pěti bodům Gabriely Andělové v řadě a akci Elišky Hamzové český tým snížil na rozdíl bodu. Veronika Šípová s Zeithammerovou mu pak zařídily do poločasu čtyřbodový náskok.

Na začátku druhé půle dala Emily Bessoirová dvě trojky a srovnala na 37:37, ale Češky si zajistily náskok 47:39 díky čtyřem bodům Zeithammerové a košům Dominiky Paurové a Šípové. Po další individuální akci Zeithammerové měl tým trenérky Ptáčkové opět náskok osmi bodů, do konce čtvrtiny snížila jedním trestným hodem Svenja Brunckhorstová.

Smůla v prodloužení

Poslední čtvrtinu načala úspěšnou střelou Stoupalová, ale Němky nejvyšší český náskok v utkání stahovaly a na konci 35. minuty vyrovnala Greinacherová trojkou na 55:55.

Díky dvěma trefám Holešínské z dálky byl český tým stále ve vedení, Stoupalová zvýšila na 63:60. Jenže Fiebichová vynutila dvoubodovou střelou s klaksonem prodloužení poté, co sudí u videa vrátili čas na 0,4 sekundy do konce a po zkoumání souboje Stoupalové s Brunckhorstou přiřkly aut ve prospěch Německa.

V prodloužení Češky vedly díky bodům Zeithammerové a Simony Sklenářové, více než tři a půl minuty nedovolily soupeřkám skórovat. Pak se ale trefila Gülichová, Brunckhorstová proměnila trojku a po faulu Sklenářové i šestku a Fiebichová rozhodla dvěma šestkami. Na poslední střelu měly Češky 1,6 sekundy a Zeithammerové trojkový pokus nevyšel.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku:

O 5.-8. místo (Lublaň):

Česko - Německo 69:71 po prodl. (15:18, 33:29, 49:42, 63:63)

Sestava a body Česka: Stoupalová 12, Březinová 8, G. Andělová 7, Hamzová 6, Vyoralová 2 - Zeithammerová 12, Holešínská 9, Šípová 6, Sklenářová 4, Paurová 2, Čechová 1.

Nejvíce bodů Německa: Fiebichová 17, Bessoirová 16, Gülichová 15.

Fauly: 24:15. Trestné hody: 16/9 - 18/11. Trojky: 6:12. Doskoky: 43:55.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme