Velkou cenu Las Vegas ozdobil 18. triumfem v sezoně Verstappen, vyhrál šestý závod z sebou

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu ovládl Velkou cenu Las Vegas formule 1, osmnáctým triumfem v sezoně vylepšil vlastní rekord a 53. vítězstvím v kariéře vyrovnal maximum Sebastiana Vettela.

Las Vegas (Aktualizováno: 9:56 19. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen na okruhu v Las Vegas

Max Verstappen na okruhu v Las Vegas | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý Verstappen vyhrál šestý závod po sobě a šestnáctý z posledních 17. V předposledním dějství sezony uspěl po startu z druhé příčky. Pérez se vrátil na stupně vítězů po šesti závodech.

Nevolnost, zvracení, silný úpal. ‚Narazili jsme na limit,‘ řekl jezdec F1 Norris po Velké ceně Kataru

Číst článek

Šampionát F1 se do Las Vegas vrátil po 41 letech. Závod odstartoval v sobotu 22 hodin místního času a poprvé od Velké ceny Jižní Afriky v roce 1985 nezačal v neděli. Navštívila ho řada celebrit ze světa sportu a showbyznysu jako David Beckham, Usain Bolt, Zlatan Ibrahimovic, Brad Pitt, Kylie Minoque nebo Rihanna.

Vítěz kvalifikace Leclerc se dlouho ve vedení neudržel. Po startu svedl souboj s Verstappenem, pilot Red Bullu ho vytlačil mimo trať a vystřídal jej v čele. Nizozemec dostal později pětisekundový trest.

V zadní části pole došlo k řadě kolizí. Smyk dostal Fernando Alonso, Pérez musel vyměnit křídlo a potíže měl i Carlos Sainz. Španělský jezdec Ferrari se kvalifikoval jako druhý, kvůli nezaviněné výměně baterie po prvním tréninku a trestu ale začínal o deset příček níže. Po kolizi se ještě propadl, vůz se mu přehříval a hrozilo, že závod nedokončí. Nakonec dojel šestý.

Ve třetím kole havaroval po smyku Lando Norris z McLarenu a na trať vyjel safety car. Verstappen se po restartu udržel v čele, Leclerc byl ale v závěsu. V 16. kole hlásil Verstappen potíže s pneumatikami, ještě než ale zajel do boxů, Leclerc ho předjel.

Nizozemec si v boxech odpykal penalizaci a vrátil se na jedenáctém místě. V 25. kole svedl souboj s Georgem Russellem, došlo ke kolizi a na trať vyjel znovu zpomalovací vůz. Tentokrát dostal pětisekundový trest Russell.

Verstappen nasadil nové pneumatiky a byl pátý. Leclerc zůstal na trati a vrátil se do čela. Na safety caru vydělal Pérez, který v okamžiku nehody vedl, po návratu z boxů byl druhý a ve 33. kole zaútočil na vedoucího Leclerca. Monačan ale Pérezovi o dvě kola později manévr oplatil a Mexičana poté předjel i Verstappen.

Dvanáct kol před koncem se Verstappen dostal před Leclerca, který si pak zkomplikoval boj o druhé místo poté, co vyjel ve 44. kole mimo trať a pustil před sebe Péreze. V závěru se ale na pilota Red Bullu znovu dotáhl a po souboji v posledním kole ho předjel.

Mexičan takto přišel o lepší výsledek podruhé za sebou. V předchozí Velké ceně Sao Paula prohrál v posledním kole souboj o třetí místo s Alonsem.

Mistrovství světa zakončí příští týden Velká cena Abú Zabí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme