Jediný kolektivní sport se smíšenými týmy. Češi chtějí z mistrovství světa v korfbalu medaili

Je podobný basketbalu. Vymysleli ho v Nizozemsku, je jediným ryze smíšeným kolektivním sportem a jmenuje se korfbal. A Češi v něm patří mezi elitu, což chtějí potvrdit i na ve čtvrtek začínajícím mistrovství světa v jihoafrickém Durbanu.

Durban (Jihoafrická republika) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká korfbalová reprezentace.

Korfbal v olympijském parku na Lipně. | Foto: Ivo Kracík | Zdroj: Česká korfbalová reprezentace

Korfbal se hraje míčem podobným fotbalovému a cílem je vhodit ho do koše, který je umístěn na polovině soupeře na tyči ve výšce tři a půl metru nad zemí a nemá odrazovou desku. Tím, že je koš uvnitř hrací plochy, dá se tak na něj střílet ze všech možných úhlů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jediný kolektivní sport se smíšenými týmy. Češi chtějí z mistrovství světa v korfbalu medaili

Nehrají ho jen muži a jen ženy, ale pouze smíšené týmy čtyř mužů a čtyř žen. Netypické složení týmu ale neznamená, že by se korfbalisti a korfbalistky bavili během turnajů mimo hřiště jinak než klasická nesmíšená družstva.

„Není to nijak pikantní, jak by možná někdo čekal. Jdeme třeba na pláž jako zrovna dneska, po večerech nemáme problém se všichni sejít na jednom pokoji, pustit si nějaký film nebo si prostě jen povídat,“ říká Petr Šnajdr.

„Když jsme s holkama, tak občas vedeme nějaké drbíky, co se děje a neděje v korfbale a tak okolo. Večer film, máme připravené nějaké hry, karty, tak uvidíme. Určitě budeme potřebovat nějakou zábavu na další dny,“ dodává Renata Havlová.

V Jihoafrické republice je český tým s korfbalem poprvé, a tak o zážitky ještě před startem šampionátu není nouze.

Lions ukončili vítěznou sérii Black Panthers a stali se popáté českými mistry v americkém fotbalu

Číst článek

„Není to takové, že by se člověk ve městě cítil nějak bezpečně, ale když jde člověk ve skupině, tak se myslím nemusí ničeho bát,“ popisuje zážitky z Durbanu Denisa Kolářová.

Ve čtvrtek ale českému týmu začne turnaj, na kterém chtějí vybojovat historicky první světovou medaili. K tomu potřebují zvládnout bezpodmínečně první zápas, ve kterém nastoupí proti Katalánsku.

„Předjímáme, že to bude asi nejdůležitější zápas ve skupině. Připravujeme se na něj už nějakou dobu. Nechci úplně prozrazovat, ale doufám, že když se budeme všeho držet, tak v pohodě vyhrajeme,“ říká dost přesvědčivě Jan Šeda.

Zda se jeho slova potvrdí, se dozvíte třeba z vysílání Radiožurnálu. 

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme