Nejdřív problémy s přípravou, pak další zlatá olympiáda. Krpálek se v Tokiu zapsal do historie

Pátek 30. července 2021 byl velkým dnem nejen pro Lukáše Krpálka, ale i pro celý český sport. V Tokiu vybojoval zlatou olympijskou medaili, přestože to na začátku roku nevypadalo, že by se český judista měl dostat do takové formy, aby obhájil zlato z her v Riu de Janeiru.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek se zlatou medailí z Tokia.

Lukáš Krpálek se zlatou medailí z Tokia. | Foto: Stanislav Krasilnikov | Zdroj: Reuters

„Musím uznat, že konec roku 2020 a začátek roku 2021 pro mě nebylo vůbec jednoduché období,“ přiznal s odstupem času Lukáš Krpálek Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na začátku roku to tak nevypadalo, nakonec ale získal Lukáš Krpálek v Tokiu další olympijské zlato. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

Na podzim minulého roku skončil na domácím mistrovství Evropy pátý a byl hodně zklamaný. Navíc na prvním turnaji v roce 2021 v Tel Avivu vypadl hned v prvním kole. Příčinu viděl on i jeho trenér Petr Lacina v neadekvátní přípravě kvůli pandemii.

Od začátku roku nebylo těch kempů tolik, spoustu jich bylo zrušených. Nebyl jsem v úplně dobré pozici na to, jaká ode mě byla očekávání směrem k olympiádě,“ podotkl Krpálek.

Jeho tým se tak rozhodl redukovat účasti na soustředěních a víc objíždět i menší závody. Po čase se přece jen podařilo Evropské judistické unii uspořádat několik přípravných kempů. Japonsko ale zůstalo pro Lukáše uzavřené.

V Japonsku, na které jsem byl hodně zvyklý a jezdil jsem tam třikrát čtyřikrát za rok, jsem nebyl poslední dva roky ani jednou. Bylo těžké to přijmout, ale nakonec se nám to podařilo nahradit,“ uvedl Krpálek.

Přípravu na japonské univerzitě jsme si nahradili v Praze, kam jsme si pozvali tři slovenské reprezentanty. Oni odvedli také ohromný kus práce, byl to kompaktní tým,“ doplnil trenér Lacina.

Člověk musí pracovat s tím, co je, a snažit se udělat maximum. Takže jsme se k tomu postavili čelem a nakonec to dopadlo nejlépe, jak mohlo,“ dodal český judista.

I po netradiční a složité přípravě dokázal Krpálek získat po Riu zlatou olympijskou medaili i na hrách v Tokiu a stal se prvním judistou historie, který vyhrál olympiádu ve dvou nejvyšších hmotnostních kategoriích.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme