Deštivý závod Formule 1 v Nizozemsku vyhrál Verstappen. Král sezony vyrovnal Vettelův rekord

Max Verstappen z Red Bullu vyhrál deštěm ovlivněnou domácí Velkou cenu Nizozemska formule 1 a devátým vítězstvím za sebou vyrovnal rekord Sebastiana Vettela z roku 2013. Pětadvacetiletý lídr šampionátu porazil na trati v Zandvoortu o 3,7 sekundy Fernanda Alonsa z Aston Martinu. Třetí příčku bral Pierre Gasly z Alpine, který vydělal na pětisekundové penalizaci druhého jezdce Red Bullu Sergia Péreze.

Zaandvort Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen je nezastavitelný a při Velké ceně Nizozemska si připsal další vítězství

Max Verstappen je nezastavitelný a při Velké ceně Nizozemska si připsal další vítězství | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Max Verstappen ustál náročné a proměnlivé podmínky na trati. Závod byl také kvůli silnému dešti sedm kol před koncem na několik desítek minut přerušen.

Rodák z belgického Hasseltu ale udržel vedení i po restartu, vyhrál 11. ze 13 letošních závodů a v Nizozemsku triumfoval potřetí za sebou. Naposledy poznal přemožitele v dubnové Velké ceně Ázerbájdžánu v Baku. Red Bull také triumfoval počtrnácté v řadě.

Verstappen vyhrál 46. závod F1 v kariéře a zvýšil náskok v čele průběžného pořadí šampionátu před Pérezem na 138 bodů. Do konce sezony zbývá ještě devět podniků.

Vítěz kvalifikace Verstappen udržel po startu vedení, kvůli začínajícímu dešti však řada jezdců zastavila v boxech pro nové pneumatiky a pořadí se promíchalo. Do vedení se dostal na několik kol Pérez, který si polepšil ze sedmého místa na startu.

Déšť však později ustal a Verstappen se dotahoval zpět na čelo. V 11. kole si nechal nasadit suché gumy, a přestože jej Pérez vzápětí následoval, vrátil se na trať už za Verstappena.

V 16. kole havaroval Američan Logan Sargeant z Williamsu a na trať vyjel safety car. Lídr Verstappen udržel po restartu vedení a zvyšoval náskok. Druhý byl Pérez a třetí Alonso.

Závěrečná zápletka

Ve 43. kole odstoupil Charles Leclerc z Ferrari, který měl poškozený vůz a pohyboval se mimo bodovanou desítku. Dobrý závod jeli naopak Gasly, Júki Cunoda z Alpha Tauri nebo Alexander Albon z WIlliamsu.

Nečekaná zápletka přišla v závěru. Deset kol před koncem začalo na trati v Zandvoortu znovu pršet a jezdci opět stavěli pro nové pneumatiky. Déšť navíc ještě zesílil, Pérez vyjel mimo trať a propadl se na třetí příčku. Po nehodě Číňana Čoua Kuan-jü vyvěsili pořadatelé červené vlajky a závod byl sedm kol před koncem přerušen.

Po více než třičtvrtěhodinové přestávce byla Velká cena restartována. Verstappen odrazil útok Alonsa a dojel si jistě pro vítězství. Jeho týmový kolega Pérez naopak doplatil na předchozí překročení rychlosti v boxové uličce, dostal pětisekundový trest a propadl se na čtvrtou příčku. Třetí Gasly tak slavil první stupně vítězů od Velké ceny Ázerbájdžánu v roce 2021.

Velká cena Nizozemska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Zandvoortu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:24:04,411, 2. Alonso (Šp./Aston Martin) -3,744, 3. Gasly (Fr./Alpine) -7,058, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -10,068, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -12,541, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -13,209.
Nejrychlejší kolo: Alonso.
Průběžné pořadí MS (po 13 z 22 závodů): 1. Verstappen 339 b., 2. Pérez 201, 3. Alonso 168, 4. Hamilton 156, 5. Sainz 102, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) a Russell (Brit./Mercedes) oba 99.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 540, 2. Mercedes 255, 3. Aston Martin 215, 4. Ferrari 201, 5. McLaren 111, 6. Alpine 73.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme