Český parkur bojuje o olympiádu. Kellnerová a Opatrný se soustředí hlavně na soutěž týmů

Český parkur čeká na olympijskou účast už 27 let, ale po sérii neúspěchů může přijít změna. Tým s Annou Kellnerovou a Alešem Opatrným se chystá na červnovou kvalifikaci, ve které má i po změnách nominačních kritérií reálnou šanci na úspěch.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Kellnerová při Prague Playoffs

Anna Kellnerová při Prague Playoffs | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

„V Praze to bylo něco neuvěřitelného. V životě jsem nezažila takovou podporu a pozitivní energii. Byla jsem z toho dojatá,“ řekla Radiožurnálu po prosincovém vrcholu seriálu Global Champions v Praze Anna Kellnerová, která je v této soutěži výrazně vidět i v aktuální sezoně.

Kellnerová skončila v doplňkové soutěži na parkuru v Praze pátá, Opatrný byl devatenáctý

Číst článek

O víkendu pomohla týmu Prague Lions k pátému místu v Miami, kde jela v sedle klisny Catch Me If You  Can, která stála neoficiálně čtvrt miliardy korun. Také na tuto dvojici bude nejspíš spoléhat české družstvo v olympijské týmové kvalifikaci.

„Řekl bych, že šance je větší v týmu, než v jednotlivcích. Měli jsme schůzi a reprezentace se domlouvala, že první cíl je týmová kvalifikace. A když se nám to nepovede, každý si to rozjede individuálně,“ porovnává Aleš Opatrný náročnost týmové olympijské kvalifikace a individuální, ve které mu už dvakrát účast na Hrách těsně unikla.

Mezinárodní jezdecká federace ale původně schválené kvalifikační podmínky pro soutěž družstev změnila a nakonec budou družstva závodit na dvou místech, ze kterých postoupí pouze ten nejlepší.

To se zas nelíbilo České jezdecké federaci, která podala ve spolupráci s právníky Českého olympijského výboru protest.

„Přidaly se k nám i některé další federace – Izrael, Polsko, Slovensko… Ale bylo jasné, že pokud by došlo k nějaké změně na základě našeho protestu, bylo by už pozdě a pravděpodobně už po termínu kvalifikace,“ poukazuje mluvčí České jezdecké federace a také mezinárodní rozhodčí Markéta Šveňková na to, že do kvalifikace v Budapešti zbývají už jen 2 měsíce.

A na konci června by měl tříčlenný český tým bojovat o historický postup na olympiádu v Tokiu hlavně s Ukrajinci, domácími Maďary a Turky - dohromady se do Budapešti přihlásilo 10 národních celků.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme