Macháč poprvé v kariéře zdolal světovou jedničku Djokoviče, český tenista si v Ženevě zahraje finále

Tenista Tomáš Macháč porazil v semifinále antukového turnaje v Ženevě poprvé v kariéře světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska a postoupil do svého prvního finále na okruhu ATP Tour. Třiadvacetiletý berounský rodák zvítězil v generálce na Roland Garros nad jedním z nejlepších hráčů historie 6:4, 0:6, 6:1.

Ženeva (Aktualizováno: 17:26 24. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Macháč

Tomáš Macháč | Zdroj: Profimedia

Čtyřiačtyřicátý hráč světového žebříčku Macháč, jehož životním úspěchem na okruhu byl už postup do dnešního semifinále, se o titul utká s vítězem duelu mezi Italem Flaviem Cobollim a Norem Casperem Ruudem. Posledním Čechem ve finále v Ženevě byl před ním v roce 1987 Tomáš Šmíd.

Macháč po divokém průběhu vyřadil o čtrnáct let staršího Djokoviče, jenž v průběhu zápasu nepůsobil zdravotně v pořádku, za dvě hodiny a osm minut. Oplatil mu loňskou porážku z turnaje v Dubaji, kde favorizovaný Srb první vzájemný duel vyhrál až v tie-breaku třetího setu.

„Nedokážu to teď popsat, prostě jsem bojoval o každý míč. Když hrajete proti Novakovi, jen doufáte. Snažíte se hrát co nejlíp a uvidíte, jak to dopadne,“ řekl Macháč v rozhovoru na kurtu.

Neskutečný obrat

V prvním setu se českému tenistovi podařil proti takto kvalitnímu protivníkovi málo vídaný obrat. S Djokovićem prohrával už 1:4, ale pěti gamy za sebou vývoj otočil a sadu získal. Bělehradský rodák, který ve středu oslavil na turnaji 37. narozeniny, si po ztrátě setu vzal zdravotní pauzu a na kurt se vrátil jako vyměněný.

V druhém setu nedal Djokovič mladému Čechovi šanci a za 29 minut mu nadělil „kanára“. Macháč se ale rychlým vyrovnáním nenechal rozhodit. První hru třetí sady sice ještě ztratil, ale více hvězdnému Srbovi nepovolil. Djoković zakončil ze svého pohledu nepovedený zápas třemi míči, jež se nevešly do kurtu.

Majitel rekordních 24 grandslamových titulů se ani v Ženevě nedočkal první letošní finálové účasti. Bez zisku turnajové trofeje v sezoně půjde Djokovič do Roland Garros teprve počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2018. V Paříži bude obhajovat loňský titul.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme