V elitní pětce už byla. Teď čeká uzdravenou Kvitovou boj o návrat do špičky

Začala vítězně. Tenistka Petra Kvitová v neděli sklízela obdiv za nečekaně brzký návrat po zranění ruky. Česká reprezentantka se po absenci pokusí získat zpět skvělou formu, která ji v minulosti vynesla nejen dva wimbledonské tituly, ale také pozici světové dvojky.

Tento článek je více než rok starý.

Profil Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová se narodila 8. března 1990 v Bílovci, ale od dětství žila v nedalekém Fulneku. Má dva starší bratry, Libora a Jiřího. Tenis měla v krvi, hrála ho celá její rodina. Otec Jiří byl zároveň jejím prvním trenérem, vedl ji od dvou let až do šestnácti roků.

Prvňačka Petra Kvitová. | Foto: Oficiální web Petry Kvitové

Poté přestoupila z tenisového klubu ve Fulneku do Prostějova. Debut na profesionálním okruhu ITF zažila v roce 2006. V šestnácti letech se zúčastnila dvouhry i čtyřhry na Pardubické juniorce. V anketě Zlatý kanár, která se uděluje nejlepšímu českému tenistovi kalendářního roku, získala cenu pro největší talent.

Do hlavní soutěže turnaje WTA se dostala hned v následující sezoně. V prvním kole podlehla ve Stockholmu Polce Domachowské ve třech setech. Už tehdy ale vykazovala velké známky zlepšení. Vše se jí ideálně sešlo o rok později. Poprvé porazila hráčku elitní desítky. Na turnaji v Memphisu zaskočila Venus Williamsovou, nad kterou zvítězila ve třech setech v necelých osmnácti letech.

Petra Kvitová

Narodila se 8. března 1990 v Bílovci. Profesionální tenistkou je od roku 2006. Hraje levou rukou, kterou ji v prosinci roku 2016 neznámý pachatel pořezal při přepadení v jejím bytě v Prostějově. Dvakrát (2011, 2014) vyhrála Wimbledon. Jednou (2011) Turnaj mistryň. Má bronz z olympijských her v Riu 2016. Nejvyšší umístění v žebříčku WTA: 2., současné: 16.

V devatenácti první titul

V té době Kvitové na žebříčku WTA patřila 143. příčka. V červnu roku 2008 se zúčastnila prvního grandslamu, kterým bylo French Open, pod vedením trenéra Davida Kotyzy. Dostala se až do osmifinále, kde vypadla s Estonkou Kanepiovou. Zúčastnila se také Wimbledonu a US Open, kde ale vypadla v prvním kole. Zlomový pak byl turnaj v Curychu. Z kvalifikace se prokousala do čtvrtfinále, kde padla se Srbkou Ivanovićovou.

Udělala ale takový posun, který ji v žebříčku dostal do první padesátky pořadí. První trofej přišla ve finále s kompletní českou účastí. V roce 2009 na turnaji v australském Hobartu porazila ve finále Ivetu Benešovou 7:5 a 6:1. Na grandslamech se jí dlouho nepodařilo udělat velkou díru do světa. Všechno změnil až rok 2010.

Ve Wimbledonu porazila na trávě pět soupeřek. Stopku ji až v semifinále vystavila pozdější vítězka Serena Williamsová. Tehdy dvacetiletá Češka se ale v ženském světovém žebříčku posunula na 29. místo, což bylo do té doby její maximum. Sezonu nakonec zakončila na 34. pozici, což byl nejlepší český ženský výsledek v roce 2010.

Královna Wimbledonu

Velká sláva na jediném travnatém grandslamu měla přijít později. Při její vůbec nejlepší sezoně, která nastala v roce 2011. Ve Wimbledonu prošla až do finále, kde si poradila s Ruskou Marií Šarapovovou 6:3 a 6:4. Po úspěšném ročníku se posunula do top 5, konkrétně na druhou pozici. Zajistila si tak účast na Turnaji mistryň v Turecku. Ve finále porazila Bělorusku Azarenkovou.

Největší úspěch Petry Kvitové, titul z Wimbledonu. | Foto: Fotobanka Profimedia

Kvitová se stala první českou tenistkou v první desítce světového pořadí od dob Nicole Vaidišové v roce 2007. Žádná jiná hráčka nevydělala více než ona. V přepočtu se jednalo o 121 583 195 korun. Navíc se prvně s českým týmem radovala ze zisku Fed Cupu. Ten vyhrála ještě v letech 2012, 2014, 2015 a 2016.

Rok 2012 značil premiérovou účast na olympijských hrách. Medailová ale nebyla. Na grandslamu v US Open dokonce Kvitová vypadla už v prvním kole, což se jiné wimbledonské vítězce nestalo. Lepší byla v Paříži, kde vypadla ve čtvrtfinále. Přesto se na konci sezony žebříčkem propadla. Udržela se ale v první desítce, byla osmá.

Návrat do první světové pětky se konal o 24 měsíců později. Pomohl k tomu druhý wimbledonský titul. Zatím jediný grandslam, který se Kvitové podařilo vyhrát. Za 55 minut zválcovala mladou Kanaďanku Bouchardovou 6:3 a 6:0. Jednalo se o nejkratší wimbledonské finále po 31 letech. Výhra rodačku z Bílovce posunula na 4. příčku pořadí WTA.

Herní útlum a oběť přepadení

Loňský rok Kvitové nevycházel. Vyhrála sice znovu Fed Cup, jenže herně se trápila a vypadla z první desítky světového pořadí. Na French Open vypadla ve 3. kole s Američankou Rogersovou, která jí dvakrát nadělila kanára. Na konci roku, čtyři dny před Vánoci, ji navíc v jejím prostějovském bytě přepadl neznámý pachatel.

Nerozlučná fedcupová dvojice Lucie Šafářová a Petra Kvitová. | Foto: Fotobanka Profimedia

Na levé ruce, ve které drží raketu, jí způsobil řezné rány a česká hráčka musela na operaci. Rekonvalescence si měla vyžádat alespoň šestiměsíční pauzu. Návrat na kurty ale oznámila o měsíc dříve na grandslamovém French Open. Po úspěšném prvním kole proti Američance Boserupová ji ve středu čeká druhé kolo proti Mattekové-Sandsové z USA.

V osobním životě vystřídala několik partnerů. Posledním byl hokejista Radek Meidl, se kterým se před finále Fed Cupu v listopadu 2015 zasnoubila. V květnu následujícího roku ale oznámila zrušení zásnub a rozchod. Od roku 2011 je čestnou občankou Fulneku. Celou kariéru jí navíc komplikuje astma.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme