WTA se podivuje nad zákazem startu Rusek a Bělorusek v Praze, Hašek české orgány hájí

Ženská tenisová asociace (WTA) se podivovala nad omezením startu ruských a běloruských hráček na blížícím se turnaji v Praze. Ve stanovisku na twitteru uvedla, že je proti válce na Ukrajině, přesto se pozastavila nad kroky českých orgánů, které znemožnily účast ruským a běloruským tenistkám navzdory jejich statutu neutrálních sportovců. Situaci bude dál sledovat. Na prohlášení WTA reagoval bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.

Praha (Aktualizováno: 12:44 29. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruska Aljaksandra Sasnovičová, která byla na Prague Open přihlášena do hlavní soutěže, si v Česku nezahraje

Běloruska Aljaksandra Sasnovičová, která byla na Prague Open přihlášena do hlavní soutěže, si v Česku nezahraje | Zdroj: Profimedia

„WTA důrazně odsuzuje válku na Ukrajině a zavrženíhodné jednání ruské vlády. WTA dál podporuje ukrajinské sportovce - stejně jako ostatní sportovce WTA, kteří čelí jako profesionálové obrovským výzvám, zatímco mnoho jejich blízkých a jejich země čelí útokům ze strany Ruska,“ uvedla v úvodu stanoviska organizace.

Později se ale podivovala, že byl tenistkám ruské a běloruské národnosti znemožněn start navzdory statusu neutrálních sportovců.

„I přes jejich neutralitu je některým hráčkám WTA odepřena českými orgány možnost startovat na turnaji WTA 250, který se má konat příští týden v Praze. Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme dál sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek,“ dodala WTA.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu schválila vláda v červnu zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo však Rusku podnikat útoky ze svého území.

Podpora od Haška

Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na ruzyňském letišti neumožnila vstup do Česka jedné z ruských hráček. Opustila Prahu a organizátoři v pátek nepředpokládali, že by se některá z dalších z Ruska či Běloruska turnaje zúčastnila.

V hlavní soutěži dvouhry měla startovat Běloruska Aliaksandra Sasnovičová, v kvalifikaci byly Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se dříve odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

Žádna z ruských hráček v pavouku kvalifikace podle očekávání nefiguruje. Hlavní soutěž, ve které měla figurovat Sasnovičová, bude rozlosována v odpoledních hodinách.

Kroky českých orgánů naopak podpořil bývalý hokejový brankář Hašek, který se na twitteru proti stanovisku WTA ohradil.

„Přestaňte lhát. Jsou to občané Ruska a Běloruska a reprezentují činy svých zemí. Tím je ruská agresivní válka, zabíjení a zločiny včetně genocidy. Jelikož mohou hrát na turnajích, další Ukrajinci a Rusové umírají. WTA za to nese plnou zodpovědnost, bude platit miliardy dolarů Ukrajincům,“ napsal Hašek.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bělorusky Sasnovičová a Julija Hatouková či Ruska Valerija Savinychová ale do soutěže zasáhly.

Ruské a běloruské hráčky na tenisových turnajích jinak nastupují pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme