Biatlonová královna Gabriela II.? Snad trochu ano a trochu ne

Po dvou medailích z posledního Světového poháru v Anterselvě to leckomu blesklo hlavou: v Markétě Davidové má český biatlon druhou Gabrielu Koukalovou.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Těch podobností je totiž celá řada, a ne jen ryze biatlonových. U těch začněme: Davidová stejně jako dříve Koukalová vyniká hlavně běžecky, stejně jako ona pomaleji střílí, stejně jako ona je juniorskou mistryní světa (na rozdíl od své předchůdkyně dokonce v individuálním závodě) a první vítězství mezi dospělými vybojovala v podobném věku jako ona – v 22, Koukalové bylo o rok víc.

Biatlonové hvězdy jí nestačily, Markéta Davidová senzačně ovládla sprint v Anterselvě

Číst článek

Podobně jako mistryně světa, olympijská medailistka a vítězka celkového pořadí Světového poháru má taky Markéta Davidová mnohem víc zájmů než jen biatlon. Nezpívá, nemaluje a nechodí po výstavách, ale místo toho ráda jezdí na koních a studuje Českou zemědělskou univerzitu.

A, snad to nebude chápané jako sexismus, obě české závodnice patří mezi biatlonistkami k těm nejpohlednějším.

Naštěstí najdeme ale také odlišnosti. Koukalová měla vyhrocené vztahy s týmovou kolegyní, i když v tomhle případě spíš konkurentkou, Veronikou Vítkovou. Ostatně přiznala se k tomu i ve své knize. Davidová se všemi, aspoň zatím, vychází bez problémů.

Z nové hvězdičky také po závodech čiší bezprostřednost, nevypočítavost. Co si myslí, to řekne. Srovnejte se ženou, která nikdy nic nečekala, při rozhovorech nasazovala masku cukrové panenky a ještě si úmyslně vymýšlela různé historky. Někdy, aby byla zajímavá, jindy doslova vypočítavě. Jako když pobavila reportéry i fanoušky tím, že si od babičky vzala jistý přípravek na paměť, a v podstatě vzápětí se objevila její reklama na tento přípravek…

V některých ohledech by bylo zkrátka skvělé, kdyby Markéta Davidová na Gabrielu Koukalovou navázala. Hlavně tedy svými výsledky. Ale ve spoustě věcí by bylo fajn, kdyby zůstala sama sebou a ze starší kolegyně si příklad nebrala. V čele s jejím trapným odchodem z biatlonové scény.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme