Předejít alergii na arašídy by mělo být možné. Stačilo by je včas zařadit do jídelníčku kojence

Alergická reakce na arašídy může být pro některé lidi i život ohrožující. Podle nové studie by se tomu dalo předejít dietním opatřením. Pokud se výrobky obsahující arašídy zařadí do jídelníčku dětem od kojeneckého věku, měla by se podle vědců snížit pravděpodobnost rozvoje alergie v pubertě až o 71 procent. Píše o tom server BBC.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K prevenci alergie by prý měla denní dávka představovat tři lžičky arašídového másla

K prevenci alergie by prý měla denní dávka představovat tři lžičky arašídového másla | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Podle lékařů se specializací na alergologii z londýnské King's College by se tímto opatřením jen ve Spojeném Království snížil počet život ohrožujících alergických reakcí o deset tisíc případů za rok.

Autoři studie, kterou zveřejnil britský National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), tvrdí, že za rostoucí případy silných alergií na arašídy mezi lidmi může i to, že se rodiče tyto plodiny obvykle obávají svým dětem podávat.

Začala mě brnět pusa a opuchlo oko, popisuje Krpálek. Kvůli alergii si musí v Japonsku hlídat jídlo

Číst článek

U dětí, které trpí ekzémy, doporučují lékaři začít s podáváním arašídů už ve čtyřech měsících, protože jsou k rozvoji alergie náchylnější. U dětí bez ekzémů pak má stačit až v šesti měsících.

„Předejdete naprosté většině případů alergie na arašídy, ale v těch případech, kdy jí nejste schopni zabránit, můžete alergii u dětí identifikovat dříve, kdy je její léčba mnohem snazší. Jakmile se začne ve věku sedmi, osmi, devíti měsíců, už je to pozdě. Ale i když vám ujede vlak, děti s alergií na arašídy můžete léčit imunoterapií,“ uvedl Gideon Lack, profesor dětské alergologie na King's College, pro web The Guardian.

Podle vědců by dětem neměly být podávané celé arašídy, protože u nich hrozí riziko vdechnutí a udušení. Vhodné jsou ale výrobky z nich, jako jsou třeba arašídová másla nebo pufované arašídy, a to už od doby, co dokážou přijímat měkkou stravu.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme