Archiv | zprávy ze dne 17. listopadu 2002

|Markéta Kaclová, Zdeněk Novák |Zprávy z domova

Východočechům by už v noci mělo být teplo

Po více než týdnu si někteří obyvatelé Hradce Králové mohou opět dopřát horkou koupel. Poprvé od havárie opatovické elektrárny jim začala téct teplá voda. Elektrárně se ráno konečně podařilo zprovoznit dva záložní kotle, dovezené z Prahy, a ty začaly okamžitě ohřívat teplovodní soustavu. Teď večer už sálají všechny radiátory v postižených částech města. Výjimkou jsou jen Malšovice a Moravské předměstí, kam jde teplo z Pardubic jen přes den a stále neteče teplá voda. V Pardubicích a Chrudimi je situace výrazně lepší, teplou vodu tam mají už od včerejška.

|Alena Benešová |Sport

Valašské derby skončilo remízou

Hokejisté Vsetína remizovali ve 22. kole extraligy se svým valašským rivalem Zlínem 3:3, přestože už vedli dvoubrankovým rozdílem. Výrazný podíl na zisku bodu má vsetínský mladíček Jiří Hudler, který jeden gól vstřelil sám a na jeden přihrál. Plzeň prohrála se Slavií 1:3. O čisté konto připravil gólmana Pražanů Málka exslávista Ujčík dvanáct sekund před koncem. Bývalý útočník Plzně Radek Duda se tentokrát neprosadil. Slavia je druhá o čtrnáct bodů za suverénními Pardubicemi.

|Alena Benešová |Sport

Sparta nestačila doma na Zlín

Velkým ale zaslouženým překvapením skončilo utkání 22. kola Gambrinus ligy mezi Spartou a nováčkem ze Zlína. Domácí prohráli 0:1 a po vyřazení z Poháru UEFA tak musí spolknout další hořkou pilulku. Hosté se stali prvním týmem, který dokázal Spartu v této sezóně porazit. Jediný gól zápasu vstřelil v 68. minutě Petr Novosad. Sparťanské publikum v průběhu utkání skandovalo pokřiky "Košťál ven, "Jarabinský ven a nakonec "všichni ven". Sparta stále vede ligovou tabulku, její náskok na druhou Slavii je ale už jen dvoubodový.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Pentagon už jede do Prahy

Pentagon hlásí připravenost na summit NATO. Americké ministerstvo obrany zveřejnilo své záměry, se kterými přijede do Prahy. Zámořští vojenští stratégové se chtějí soustředit na nové vojenské schopnosti Aliance, její rozšiřování a revizi velitelských struktur.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Jana Mertová, Andrea Brtníková, Roman Verner |Zprávy z domova

Do Prahy přijíždějí policejní posily

Přípravy na vrcholnou schůzku Severoatlantické aliance v Praze jsou ve finiši. Do hlavního města dnes míří policejní posily z celé republiky. Ráno vyjelo na 90 mužů ze Zlína a víc než stovka policistů přijede odpoledne z Plzně. Ve čtvrtek se v Kongresovém centru Praha sejde na pět desítek šéfů států a vlád členských zemí aliance a zemí zapojených do programu Partnerství pro mír. Od soboty mohou policistům hlídkujícím v ulicích hlavního města pomáhat příslušníci armády.

|Markéta Kaclová, František Lutonský, Veronika Malá |Zprávy z domova

Před 13 lety se začal hroutit komunistický režim

Na řadě míst si lidé připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Kytice k pomníku na pražské Národní třídě položili špičky naší politické scény už dopoledne. V těchto chvílích u něj vzpomíná na listopadové události i prezident Václav Havel a šéfové obou parlametních komor. Politici a pamětníci vzpomínali také na Studentské oběti nacistického režimu v kasárnách 17. listopadu v Praze 6-Ruzyni. Právě tam bylo v roce 1939 popraveno devět členů svazu vysokoškolského studentstva. Při příležitosti dnešního svátečního dne a na protest proti NATO se do ulic vypravili i anarchisté. Zhruba dvě stovky protestujících šly po stopách studentů z listopadu 1989 - tedy z Albertova na Národní třídu. Jejich pochod se obešel bez incidentů.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Americká letiště zavádějí další kontroly

Letecká doprava v USA se má stát pro cestující ještě stresovější a více ponižující. Nejnovějším opatřením před teroristy má být krátký výslech podezřelých cestujících. Američané se chtějí zaměřit na všechny rasy, etnické i věkové skupiny. Televizní stanice CNN přirovnává nové opatření k lidské formě detektoru lži.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Albrightová: Členství v NATO není dárkem, ale zodpovědností

V době nadcházejícího summitu NATO se do Prahy sjede řada hostů, kteří nejsou členy vládních delegací, ale přesto pro alianci, její historii v 90. letech a její současnost, hodně znamenají. Pro Českou republiku bude zvlášť důležitá návštěva první ženy, která vedla americkou diplomacii, aniž by se za oceánem narodila. Češka, která pomohla naší zemi při vstupu do NATO a která ji hodlá pomáhat i nadále, bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová zodpověděla exkluzivně pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál několik otázek.

|Markéta Kaclová, Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Zbrojní inspektoři odjíždějí zítra do Bagdádu

Zbrojní inspektoři OSN, kteří mají prověřit, jestli Irák vlastní zbraně hromadného ničení, postupně příjíždějí na Kypr - zítra odtud mají odletět do Bagdádu. K inspektorům se dnes připojil šéf jejich mise Hans Blix. Inspektoři si vytvořili prozatímní sídlo v malém hotýlku přímo u moře v kyperském městě Larnaca nedaleko letiště a okamžitě zahájili přípravné práce pro svou činnost v Bagdádu. Mluvčí mise ale zatím odmítl novinářům sdělit, které objekty inspektoři prověří jako první.

|Alena Benešová |Sport

Hewitt obhájil vítězství na Turnaji mistrů

Australský tenista Lleyton Hewitt vyhrál podruhé v řadě Turnaj mistrů. Ve strhujícím finále v Šanghaji, které trvalo necelé čtyři hodiny, porazil Španěla Juana Carlose Ferrera po setech 7:5, 7:5, 2:6, 2:6 a 6:4. Obhájit titul se naposledy podařilo Američanovi Petu Samprasovi v letech 1996 a 1997.

|Alena Benešová |Sport

Obránce Modrý se trefil posedmé v sezóně

Obránce Jaroslav Modrý byl jediným českým hokejistou, který se v jedenácti sobotních zápasech kanadsko - americké NHL zapsal do listiny střelců. Svou sedmou brankou v letošní sezóně přispěl k výhře Los Angeles na ledě Edmontonu 4:1. Gól a asistenci si v dresu Králů připsal Slovák Žigmund Pálffy.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Michael Jackson přijede ve čtvrtek do Berlína

Nekorunovaný král světového popu Michael Jackson přijede do Berlína osobně převzít cenu za dobročinnost. Tisíce fanoušků po celém Německu jsou na nohou. Podle dnešního vydání berlínského deníku BZet přijede slavná hvězda do Berlína tento čtvrtek. Podle nepotvrzených zpráv má bydlet v nejluxusnějším hotelu ve městě pětihvězdičkovém Athlonu hned vedle Braniborské brány.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Indonéská policie zná strůjce atentátu na Bali

Indonéská policie už zná jméno hlavního strůjce říjnového atentátu na Bali. Při útoku tehdy zahynulo na 190 osob - převážně australských turistů. Imám Samudra, který podle vyšetřovatelů vedl skupinu asi deseti mužů, patří k militantní islámské organizaci Džamá Islamíja, která je napojena na Al Kajdu.

|Markéta Kaclová, František Lutonský, Veronika Malá |Zprávy ze světa

Izrael zaútočil na jih pásma Gazy

Tři bojové izraelské vrtulníky dnes brzy ráno zaútočily na Chán Júnis na jihu pásma Gazy. Informovaly o tom palestinské bezpečnostní zdroje a vzápětí útok potvrdila izraelská armáda. Vrtulníky vystřelily nejméně čtyři rakety na kovodílnu. Zničily také jeden elektrický generátor ve městě. Bez elektřiny zůstali obyvatelé celé čtvrti, ale nikdo nebyl zraněn. Izrael se k útoku dosud nevyjádřil. V minulosti už zaútočil na mnoho kovodílen, ve kterých podle něj Palestinci vyrábějí zbraně včetně raket a minometů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru