Odborníci vymýšlejí speciální triky, jak do dětí dostat více zeleniny
Doslova za pár hodin se ozve první školní zvonění a školy se po dvou měsících opět zaplní dětmi. A ty během přestávek mají chuť na něco dobrého. A rozhodně to není zelenina. Právě tu přitom ke správnému vývoji potřebují.
„Myslím, že ještě tak rajčata, cherry rajčata nebo nakrájenou okurku děti snědí, ale v jídelníčcích dětí vidím třeba nedostatek zelných salátů,“ říká odbornice na výživu Kristýna Kalinová.
Stejně jako ona, tak i jiní poradci na výživu přesně vědí, co dětem chybí, a mimo neustálého opakování, že jídelníček malých strávníků je jednostranný, obsahuje příliš mnoho soli a skoro žádnou zeleninu, vymýšlejí triky, jak do nich víc vitamínů dostat.
„Docela s úspěchem u svých klientů zaznamenávám trik, kdy se třeba zelné salátové listy rozmixují s ovocem a udělá se zelený nápoj, který sice na pohled nevypadá nic moc, takže se dítě musí přemluvit, aby ochutnalo, ale když už to jednou udělá, většinou mu to chutná, protože je to od ovoce sladké a je to takový hustší džus,“ popisuje Kalinová.
O způsobech, jak dostat do dětí více zeleniny, mluvila s odbornicí Kristýnou Kalinovou reportérka Michaela Vetešková
Podle ní to, že je salát v nápoji rozmixovaný, je i dobře stravitelný, navíc do sebe dítě tímto způsobem dostane všechny potřebné živiny.
Školáci na svých talířích naprosto ignorují zelené saláty a špenát pozřou jenom dušený, dodává Kristýna Kalinová.
„V zelených salátech se přitom nacházejí jednak enzymy a jednak důležitý chlorofyl a další vitamíny, třeba kyselina listová nebo vitamín C a tak dál.“
Dalším osvědčeným trikem je také naservírovat dítěti plátky okurky ještě dřív než například hlavní jídlo, protože když ke stolu usedne dítě hladové, sáhne i po nich. Odborníci také radí, aby si děti samy zeleninu zkusily pěstovat na zahrádce, pokud ji tedy rodiče mají.
A mělo by platit pravidlo, že zeleninu by děti měly jíst odmalička, aby ji vnímaly jako nedílnou součást jídelníčku.