V anglických restauracích se nekouří už 10 let. Počet úmrtí na srdeční choroby klesl o pětinu
V červenci uběhne deset let od zákazu kouření v barech a restauracích v Anglii. Od zavedení zákazu v zemi dramaticky klesl počet úmrtí na srdeční choroby.
Nové statistiky ukazují, že počet úmrtí kuřáků nad 35 let na srdeční infarkt nebo jiné srdeční poruchy se od roku 2007 snížil o více než 20 %, zatímco u mrtvice se snížil o téměř 14 %, informoval o tom v neděli Guardian.
Podle Duncana Selbie, výkonného ředitele PHE, čísla dokazují, jak prospěšný byl zákaz kouření pro zdraví populace.
Data, která nashromáždila organizace PHE ukazují, že zatímco v letech 2007-09 zemřelo na srdeční onemocnění způsobené kouřením 32 548 lidí, mezi lety 2013 – 15 jich bylo pouze 25 777.
„Tento zákon hrál klíčovou roli ve velké kulturní změně, kterou jsme zažili za poslední desetiletí, zvláště u mladých lidí. Změna, která doslova zachránila tisíce lidí před vážnými chronickými nemocemi a předčasnou smrtí," dodává.
Anglie byla v červenci 2007 poslední částí Velké Británie, která se zákazem kouření přišla. Ve Skotsku platí už od března 2006, ve Walesu a Severním Irsku pak od dubna 2007.
Blairova vláda chtěla původně ze zákazu vyjmout bary a kluby, ve kterých se nepodává jídlo. Nakonec se ale rozhodla zakázat kouření celoplošně, mimo jiné, aby nebyli ohroženi zaměstnanci nebo ostatní návštěvníci těchto podniků.
Od roku 2006, kdy vyšel v platnost první z řady zákonů omezující kouření, klesl počet kuřáků v Británii ze 17,2 % na 15,8 %.
Jak ale říká Deborah Arnottová z charitativní organizace Action on Smoking and Health, stále ještě není vyhráno: „Každoročně na následky kouření zemře přes 30 000 lidí. A vládní strategie pro podporování zdraví vypršela v roce 2015. Potřebujeme, aby i nová vláda byla ochotna s kouřením bojovat."