Za přelévání načatého alkoholu do nových lahví bude vězení, varuje Bendl

Přísné tresty pro ty, kdo pustí do oběhu neprověřený alkohol, slibuje ministr zemědělství z ODS Petr Bendl. „Každého, kdo bude chycen, čeká kriminál. To bude absolutně bez pardonu,“ říká. Vláda chce prohibici na tvrdé lihoviny zmírnit dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bezpečnost lahví vyrobených v letošním roce má prokázat doklad o původu a nový kolek. Načaté lahve pak musí barmani vylít, nebo si je nechat laboratorně otestovat.

Někteří ale připouští, že jejich obsah jen přelijí do nově okolkovaných lahví. Pokud se na to přijde, hrozí podle Bendla nepoctivému provozovateli vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zemědělství Petr Bendl v Ranním interview Radiožurnálu

„Restaurace, případně zařízení, kterého se to bude týkat, bude uzavřena. Já bych všechny varoval, jestli to budou tímto způsobem zlehčovat, že v okamžiku, kdy se na to přijde - a hygiena i všechny ostatní orgány se na to budou soustředit - tak je čekají bezpardonové tresty,“ zdůrazňuje Bendl.

Problém má řada lidí také s tím, že prodávat se teď smí bez prověření jen alkohol vyrobený před rokem 2012. Datum výroby totiž na lahvích není nebo ho alespoň laik nenajde.

„Podstatné je, že prodejce musí mít doklad. Nebude-li mít doklad o tom, že láhev koupil třeba v loňském roce, nedá se nic dělat. Celé to je především na odpovědnosti prodejců - oni musí garantovat lidem, že to, co prodávají, je v pořádku,“ doplnil ministr.

Podnikatelé konec prohibice vítají. Některá opatření ale kritizují

Číst článek

Tvrdý alkohol se dnes vrací na pulty restaurací a obchodů po dvoutýdenní prohibici, kterou vláda reagovala na sérii otrav metylalkoholem. Od počátku září zemřelo v Česku už 26 lidí.

Riziko výskytu jedovatého alkoholu na české trhu podle Bendla stále trvá, kontroly proto budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů.

Martin Hromádka, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme