Státní zástupkyně navrhla vzetí Ratha do vazby, hrozí mu 12 let vězení

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzít středočeského hejtmana Davida Ratha, obviněného z úplatku, do vazby. O návrhu rozhodne Okresní soud v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzetí Davida Ratha do vazby

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzetí Davida Ratha do vazby | Zdroj: ČTK

„Mohu potvrdit pouze to, že Okresnímu soudu v Ústí nad Labem byl před krátkou chvílí doručen návrh Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem na vzetí do vazby obviněného, který je poslancem Parlamentu České republiky. O tomto návrhu příslušný soudce rozhodne v průběhu zítřejšího dne,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí soudu Jan Tichý.

Policie Ratha obvinila z přijetí úplatku. Byl zadržen přímo při činu se sedmi miliony korun v hotovosti, peníze údajně nesl v krabici od bot. V případě odsouzení hrozí Rathovi až dvanáct let vězení.

Zatčení Ratha může vedle kladenské nemocnice souviset také s opravou zámku Buštěhrad

Číst článek

Policejní prezident Petr Lessy zdůraznil, že policie na případu pracovala asi půl roku. Odmítl zároveň, že by měl případ jakýkoliv politický podtext.

Spolu s Rathem bylo zadrženo ještě dalších sedm lidí. Jsou stíháni za poškozování zájmů Evropské unie, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky.

Mezi zatčenými je exposlanec Petr Kott a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Případ údajně souvisí s evropskými dotacemi pro kladenskou nemocnici a na opravu zámku v Buštěhradě.

David Rath | Foto: Alžběta Švarcová

Na zatčení Davida Ratha zareagovalo ministerstvo financí, které dočasně zmrazilo ve Středních Čechách čerpání peněz z evropských fondů. Podle šéfa úřadu Miroslava Kalouska jde o preventivní opatření.

Sociální demokracie se od jednání Ratha distancovala. Šéf strany Bohuslav Sobotka řekl, že by David Rath měl rezignovat na post hejtmana, nekandidovat v podzimních krajských volbách a pozastavit členství v ČSSD.

Ministerstvo financí přestalo kvůli Rathovi žádat o evropské peníze z ROP Střední Čechy

Číst článek

Podle něj poslanci ČSSD podpoří Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Pro hodlá v dolní komoře hlasovat i premiér a předseda ODS Petr Nečas. Konečný verdikt vynese sněmovna na následující schůzi pátého června.

Jakub Šídlo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme