Na Slovensku vybuchl muniční sklad, nejméně dva lidé zemřeli

Nejméně dva lidé zahynuli a několik desítek utrpělo zranění při explozi v muničním skladu v západoslovenských Novákách. Na místě vypukl velký požár. Tlaková vlna byla podle očitých svědků cítit do vzdálenosti víc než deseti kilometrů. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výbuch muničního skladu v Novákách

výbuch muničního skladu v Novákách | Foto: neznámý (imageshack.us)

Exploze nastala kolem 16:30 v areálu Vojenském opravárenském podniku. Mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela řekl, že vybuchl prostor určený k likvidaci vojenského materiálu.

Podle Gemely nejméně dvě osoby zemřely, pět utrpělo těžká zranění a dalších 40 lehká. Šest osob je údajně zavalených a podle záchranářů je jejich šance na přežití minimální.

Podle slovenských médií může být počet obětí ještě mnohem větší. TV Markíza hovoří až o 25 možných obětech.

Hasiči už zlikvidovali velký požár, který po výbuchu vypukl. Specialisté však nadále ochlazují asi 3000 dělostřeleckých granátů, aby předešli dalším výbuchům. Není proto zatím jasné, kdy budou moci trosky objektů prohledat záchranáři se psy.

Na odvoz zraněných byly nasazeny sanitky ze šesti záchranných služeb, které působí v Trenčianském kraji. Celá oblast je uzavřená, policie zatarasila příjezdové komunikace a odklání dopravu směrem k Partizánskému.

V Novákách, které leží zhruba 120 kilometrů severovýchodně od Bratislavy, zasedá v souvislosti s neštěstím krizový štáb složený z premiéra Roberta Fica a ministrů obrany Františka Kašického, vnitra Roberta Kaliniaka a životního prostředí Jaroslava Izáka.

Informace o počtu výbuchů, které skladem otřásly, se různí. Podle prvních zpráv televize TA3 došlo ke třem detonacím, lidé z okolí Nováků uváděli dvě exploze. O mohutnosti výbuchů svědčí rozbitá okna v Bojnicích či Prievidzi, vzdálených od Nováků zhruba deset kilometrů. V okolních obcích byla přerušena dodávka elektrické energie.

Podle mluvčího ministerstva obrany Gemely výbuch zdemoloval budovy na ploše o rozloze asi tří fotbalových hřišť a vytvořil kráter o průměru více než 20 metrů. Ministerstvo zároveň informovalo, že nedaleké Novácke chemické závody exploze nepoškodila a nenarušila ani provoz místní tepelné elektrárny.

Vojenský opravárenský podnik v Novákách je akciovou společností, kterou ovládá ministerstvo obrany. V minulosti se tam například likvidovaly části útočného sovětského raketového systému středního doletu SS-23.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme