Armádní Airbus se napodruhé dostal přes Turkmenistán do Afghánistánu

Armádní letadlo Airbus A-319 s českými vojáky na druhý pokus doletělo do Afghánistánu. Stalo se tak poté, co získalo písemné povolení k přeletu Turkmenistánu. Právě kvůli odmítnutí turkmenskými úřady se stroj musel při prvním letu vrátit zpět do Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A-319J (MO ČR)

Airbus A-319J (MO ČR) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

"V 6:15 odletěl z letiště Praha-Kbely letoun vzdušných sil AČR Airbus A-319 do afghánského Kábulu po doručení písemného povolení k přeletu turkmenským vzdušným prostorem od tamních úřadů," uvedla mluvčí náčelníka generálního štábu české armády Mira Třebická.

V Kábulu letoun přistál podle plánu v půl jedné odpoledne. Na počtu pasažérů ani nákladu se podle mluvčí nic nezměnilo. Do Afghánistánu se vrátilo osm pacientů, kteří se léčili v Česku, a někteří čeští vojáci nastupující po dovolené zpět do mise.

Kromě toho letadlem cestovala část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky v Kábulu a také vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha. Zpátky do Prahy má armádní speciál přivézt deset příslušníků speciálních sil a české policie a nepotřebný zdravotnický materiál od českých jednotek.

Letadlo původně letělo z Prahy už v pátek před polednem na základě ústního příslibu turkmenských úředníků, že mu vydají povolení k přeletu turkmenského území. To se ale podle českého ministerstva obrany nestalo, proto se stroj týž den večer vrátil do Prahy. Podobné problémy s turkmenskými úřady už měla česká armáda v minulosti několikrát.

Chybějící povolení k přeletu pozdrželo loni v prosinci odlet prvních 41 členů kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky v Kábulu. Zatím nejvážnější incident se stal právě předloni v prosinci, kdy Turkmeni na letišti v Ašgabatu na 14 hodin zadrželi český speciál, jímž se vracela česká vojenská delegace z Afghánistánu.

Na palubě byl i tehdejší náčelník generálního štábu české armády Pavel Štefka. Důvodem zadržení letounu při mezipřistání byla podle tamních úřadů přítomnost ozbrojené ochranky na palubě. Mezi Českem a Turkmenistánem kvůli tomu vznikla diplomatická roztržka, odlet nakonec údajně posvětil až tehdejší autoritářský turkmenský prezident Saparmurat Nijazov.

Martin Hromádka, Julie Rákosová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme