V Komušíně u Horažďovic hrozí protržení hráze rybníka

Vodohospodáři odpouštějí u Horažďovic rybník Ostrov, protože hrozí protržení jeho hráze. Hasiči už kvůli tomu preventivně vyklidili chatovou osadu v Komušíně u Horažďovic. Dnes už se na místo nikdo nedostal. Trhliny v hrázi se objevily po přívalových deštích v minulých dnech. Odborníci teď navrhnou způsob, jak hráz opravit, aby se neprotrhla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivé povodně v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku

Následky ničivé povodně v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku | Zdroj: ČTK

Pokud by se totiž přívalové srážky opakovaly, mohlo by opravdu k protržení hráze dojít, upozorňuje starostka Horažďovic Jindřiška Antropiusová: "Pokud nebudou přívalové deště, tak je situace stabilizovaná."

V současné době se rybník stále odpouští. "Včera tam byly udělány dvě velké díry, které umožňují větší odtok vody. Další postup potom bude na majiteli rybníka, který bude muset přijmout nějaká další opatření, protože provoz na rybníku asi nebyl zajišťovaný tak, jak by měl," vysvětluje Antropiusová.

Na Českolipsku likvidují následky bleskové povodně

Nový Oldřichov na Českolipsku stále likviduje následky sobotní bleskové povodně. Přívalové deště a rozvodněná říčka Bystrá tam zničily silnice, mosty, přípojky i protipovodňové stavby.

Přívalová vlna také podemlela jeden z domů. Podle starostky Marcely Novotné nyní majitelé čekají na statika, který posoudí, zda je dům ještě opravitelný. Dvě rodiny ztratily přístup ke komunikaci, protože jim voda strhla mosty u domů. Další rodiny jsou bez dodávek elektřiny a pitné vody.

Asi padesátiletou ženu pohřešují od sobotní bleskové povodně v Benešově nad Ploučnicí. Její zmizení nahlásila dcera až v neděli odpoledne. Ženu viděli živou naposledy v sobotu kolem 18. hodiny v době záplav v ulici Dvořákova. Pátrají po ní hasiči a policie, zatím marně, informoval mluvčí severočeské policie Ladislava Cvika. Dodal, že jeden místní občan tvrdí, že viděl po říčce Bystré plout lidské tělo.

I tam, kde už není povodňový stav, znamená voda smrtelné nebezpečí

Na jezu na řece Desná nedaleko Šumperka se utopili dva muži, pravděpodobně šlo o opilé bezdomovce. Dva z nich, kteří se šli koupat společně s utonulými, totiž byli podle zjištění policie pod vlivem alkoholu. Předpokládá proto, že ve stejném stavu bylí i utopení muži ve věku 41 a 38 let. Pokračuje policejní mluvčí Miloslav Svatoň: "Jeden muž byl vytažen mrtvý z vody přímo na místě, tělo druhého se po snížení hladiny v řece podařilo najít asi dva kilometry po proudu."

O současných povodních si přečtěte také:
Na Semilsku zahynul muž při záchraně tonoucích vnoučat
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun
V obcích, které v sobotu zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Ivana Bernáthová, Ladislav Válek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme