Svět žádá po Izraeli okamžité propuštění zadržovaných aktivistů

Nestranné vyšetření krvavého incidentu a propuštění zadržovaných civilistů – takové jsou klíčové požadavky, které po celý den přicházely na adresu Izraele. Světové společenství stále reaguje na včerejší zadržení mezinárodní flotily plující do palestinské Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jedna z propuštěných tureckých aktivistek

jedna z propuštěných tureckých aktivistek | Zdroj: ČTK

Izraelští vojáci při zásahu zabili nejméně devět zahraničních aktivistů. Stovky dalších proti jejich vůli odvezli do Izraele.

K jejich okamžitému propuštění Izrael vyzvala Rada bezpečnosti. S podobnými apely se přidávají i jednotlivé země, například Francie.

Izrael na lodích zadržel skoro 700 lidí ze čtyřicítky států. Některé už propustil, většina jich ale zůstává ve věznici v Berševě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktivistka Eva Nováková a blízkovýchodní expert Marek Čejka v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Izrael zajal civilní flotilu v mezinárodních vodách. Lodě ani nepluly do židovského státu. Jeruzalémská vláda ale tvrdí, že zásah neodporuje mezinárodnímu právu a že prý Izrael jednal v sebeobraně.

Armáda už prohlédla zásoby humanitární pomoci, které aktivisté vezli do Gazy. Dosavadní obvinění, že aktivisté pašovali zbraně teroristům, Izrael zatím nijak nedoložil.

Židovský stát vyjádřil - i ústy premiéra Netanjahua - politování nad ztrátou životů. Zároveň ale odtamtud zaznívá, že humanitární konvoj a pokus prolomit izraelskou námořní blokádu Gazy byla zbytečná provokace.

To ale odmítá aktivistka Hnutí mezinárodní solidarity s Palestinci Eva Nováková. „Na té lodi byli třeba i představitelé izraelského Knesetu nebo bývalý jeruzalémský arcibiskup, takže si myslím, že se nedá mluvit o provokaci,“ uvedla v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová incident komentovala v pořadu Stalo se dnes

Podle ní se jednalo o legitimní politickou akci poté, co veškeré jiné prostředky donutit Izrael, aby ukončil blokádu pásma Gazy, selhaly.

‚Taktika Izraele ohrožuje jeho bezpečnost‘

Odborník na Blízký východ Marek Čejka ve vysílání Radiožurnálu upozornil, že obě strany izraelsko-palestinského konfliktu dlouhodobě používají metody, které jsou špatné a konflikt pouze eskalují.

„V konfliktu s Palestinci jsou Izraelci prostě tou silnější stranou a bohužel ta taktika, kterou v posledním desetiletí používají, tak sice z krátkodobého hlediska účinná je, ale z dlouhodobého hlediska to pro Izrael může být obrovský problém a v postatě to z dlouhodobého hlediska ohrožuje jeho bezpečnost.“

Podle něj může pro židovský stát představovat velký problém, pokud kvůli nejnovějšímu incidentu přijde o svého strategického partnera – Turecko.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme