Ani amnestie nepomohla Maďarsku k získání miliard z daňových rájů

Jenom málo z dosud zatajených peněz se vrací z daňových rájů. To je i případ Maďarska, přestože tamní vláda vyhlásila daňovou amnestii. Přesněji - požaduje z nich zaplatit pouze desetiprocentní daň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězový most v Budapešti

Řetězový most v Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Za poslední zhruba tři desetiletí uniklo z Maďarska do daňových rájů 242 miliard dolarů. Alespoň podle výpočtů britských odborníků zveřejněných v deníku Guardian. Tato částka představuje přibližně dvojnásobek maďarského státního dluhu a Maďarsko je na globálním žebříčku takto vynesených peněz na třetím místě za Kuvajtem a Singapurem.

Kdyby se tato částka rozdělila mezi obyvatele Maďarska, každý by dostal přes 24 tisíc dolarů. Podle maďarských odborníků je ale tato suma přehnaná.

Vláda by ráda miliardy z daňový rájů dostala zpět domů, a tím i pod kontrolu. Loni proto vyhlásila amnestii: Ten, kdo přiveze tyto nezdaněné a nekontrolované peníze zpět do Maďarska, zaplatí pouze 10procentní daň, ale nebude stíhán za daňový podvod. Odezva ale byla žalostná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nepříliš úspěšné snaze Maďarska dostat zpět do země peníze z daňových rájů mluvil v Dopoledním Radiožurnálu tamní spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

V první polovině letošního roku se z daňových rájů vrátilo pouze 17 miliard forintů, což je necelých 8 milionů dolarů, a z nich stát získal - v podobě desetiprocentní daně - pouze 1,7 miliardy forintů. Navíc tato částka má klesající tendenci, protože loni byl daňový zisk třímiliardový. Daňová amnestie pro tyto takzvané offshore-majetky bude platit už jenom letos.

Za hlavní důvod toho, proč se do nedaří do Maďarska vrátit víc peněz z daňových rájů, je považována chybějící důvěra ve vládní politiku a stabilitu maďarského daňového systému.

Navíc jsou ve vládní amnestii i jiné nejistoty: Například když soukromá osoba má peníze v zahraniční firmě, nejedná se o trestný čin, ale když z této firmy bere dividendu, kterou v daňovém přiznání neuvádí, to už trestné je.

Proti offshore-firmám maďarská vláda bojuje i tak, že se nemohou zapojovat do veřejných zakázek.

Gregor Martin Papucsek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme