Ředitel největší burzy kryptoměn porušil pravidla proti praní špinavých peněz. Zaplatí obří pokutu

Generální ředitel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se v úterý přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Informuje o tom agentura Bloomberg s tím, že jde o součást dohody s ministerstvem spravedlnosti, která má zajistit, aby společnost nadále fungovala.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Podle soudního spisu společnost umožnila nejméně 1,1 milionu transakcí v hodnotě více než 898 milionů dolarů (ilustrační foto) | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Zhao souhlasil, že v rámci dohody také odstoupí z funkce šéfa firmy. Zdroje Bloombergu rovněž uvádějí, že Binance jako firma souhlasila, že přizná vinu a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolarů.

Dohoda ukončuje několik let trvající vyšetřování této kryptoměnové burzy. Zprávu o pokutě a chystané rezignaci Changpeng Zhaa už dříve přinesl s odkazem na zdroje obeznámené se situací web deníku The Wall Street Journal.

V bitcoinizaci světa nevěřím. Kryptoměna vždy bude jen doplněk s větší svobodou, říká podnikatel Čermák

Číst článek

Binance čelila žalobě za praní špinavých peněz, spiknutí za účelem provozování nelicencované činnosti v oblasti převodu peněz a porušování sankcí USA. Podle soudního spisu společnost umožnila nejméně 1,1 milionu transakcí v hodnotě více než 898 milionů dolarů, do nichž byli zapojeni zákazníci v Íránu.

Binance se rozhodla „upřednostnit růst před dodržováním právních požadavků USA“, což jí umožnilo provádět transakce v hodnotě miliard dolarů, aniž by shromažďovala požadované informace o zákaznících nebo sledovala transakce, uvedly americké úřady.

Changpeng Zhao firmu založil v roce 2017 a vytvořil z ní nejdůležitější centrum globálního trhu s kryptoměnami. Trestní vyšetřování ale na společnost vrhalo stín, a to přesto, že její tržní podíl zpočátku rostl po loňském krachu jednoho z jejích hlavních konkurentů, burzy FTX.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme