Česká tisícikoruna slaví kulaté výročí. Poprvé jsme s ní platili před 20 lety

Česká tisícikorunová bankovka s portrétem Františka Palackého má dnes výročí. Přesně před 20 lety se poprvé objevila v našich peněženkách. Česká národní banka ji vydala 12. května 1993 a postupně ji sice vylepšovala, základní motiv ale zůstal stejný až dodneška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Řada lidí si přitom ještě pamatuje dobu, kdy nejvyšší bankovkou, s níž se dalo v Česku platit, byla pětistovka.

„Vzpomínám, to víte, že ano. Ty časy už jsou pryč, doba se změnila. A holt musíme se přizpůsobit,“ říká muž z Ostravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak lidé vnímají tisícikorunu a zda si pamatují na dobu, kdy ještě nebývala, zjišťoval redaktor ČRo Martin Knitl.mp3

Dnes je právě tisícovka zhruba každou třetí bankovkou v oběhu. Pokud neplatíme kartou, žádný větší nákup se bez ní už neobejde.

Tisícovek je v peněženkách nebo pokladnách přes 120 milionů kusů. Na každého obyvatele České republiky včetně dětí připadá 12 tisícikorun.

Jde tedy samozřejmě o statistiku, realita bývá jiná. „Já žádných 12 nemám. To bych brala!“ směje se mladá žena. Spíše než statistická hra s čísly tak o ní vypovídají policejní tabulky.

Tisícovka je totiž nejčastěji padělanou bankovkou. České peníze přitom ale patří k těm nejkvalitnějším co se týče bezpečnostních prvků a fundovaní padělatelé je nemají příliš rádi.

Martin Knitl, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme