Čína chce zastavit zpomalování ekonomiky. Otevře banky a státní podniky firmám

Čína plánuje otevřít přístup soukromému kapitálu do bank i státních podniků. Oficiální list China Daily s odvoláním na komisi pro regulaci bankovního sektoru uvedl, že soukromé firmy budou moci kupovat podíly v bankách prostřednictvím soukromých prodejů akcií, veřejných nabídek nových akcií, fúzí nebo akvizic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmínky čínských dělníků jsou jiné než jejich evropských kolegů (ilustrační foto)

Podmínky čínských dělníků jsou jiné než jejich evropských kolegů (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Také komise pro regulaci cenných papírů oznámila, že bude podporovat vstup domácích i zahraničních podniků na akciové trhy.

„Dvě třetiny čínského HDP jsou investice a export. A oni moc dobře vědí, že nemůžou do nekonečna jen betonovat a spoléhat na to, že Západ bude kupovat jejich výrobky. Oni musí postavit svoji ekonomiku na spotřebě domácností a na dobrých firmách. Proto teď spouštějí další vlnu otevírání své ekonomiky,“ vysvětluje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Sám očekává velký zájem firem. „Asie je v tomto skvělá. Firmy tam můžou oslovit potenciálně biliony lidí a vydělat,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický záměr Číny hodnotil ve Světě o deváté analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

Poslední vývoj v čínské ekonomice podle něho připomíná Japonsko nebo Koreu v 90. letech: „Fantasticky rostly, ale jako by postupně vyprchal potenciál země. Čína v posledních 30 letech rostla o deset procent ročně a teď ekonomika zpomaluje k osmi procentům.“

Předpokládá se, že Západ bude více šetřit a nebude se zadlužovat nákupem čínských výrobků. Exportní boom z posledního desetiletí skončí.

„Bude záležet na spotřebě domácností, ale Číňané tolik neutrácejí. Tam se šetří, aby se mohl syn nebo dcera poslat na studia. Proto jejich ekonomika zpomalí,“ upozorňuje Michl.

Patricie Polanská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme