Českému developerovi se podařilo přilákat americký kapitál, TPG koupila sklady a továrny za 2,4 miliardy

Americká investiční firma TPG Capital koupila většinový podíl v portfoliu moderních skladů a výrobních hal české developerské společnosti Contera. Hodnota prodaných nemovitostí činí 2,4 miliardy korun. TPG a Contera zároveň vytvořily společný podnik, který se zaměří na akvizice a výstavby dalších projektů ve střední Evropě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník v továrně v německém Winsenu vyrábí sila a nádrže (ilustrační foto)

Firma TPG koupila podíl v portfoliu českých skladů a výrobních hal (ilustrační foto) | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Transakce zahrnuje 120 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. Contera zůstane v areálech jako správce, reality za další dvě miliardy korun si společnost ponechá čistě ve svém vlastnictví, informoval ve středu ekonomický deník E15.

„Je to jedna z největších realitních transakcí průmyslových nemovitostí na českém trhu. Současně je to první ryze český industriální developer, který přitáhl americký kapitál,“ uvedl Ferdinand Hlobil, partner v poradenské společnosti Cushman & Wake field, která se na obchodu podílela.

Výrobce světlometů z Šenova nebo papírny ve Štětí. Stát loni slíbil investorům pobídky za 10,3 miliardy

Číst článek

Obě firmy spolu již plánují první developerský projekt. Podle E15 v Ostravě-Hrušově postaví na 35 hektarech novou průmyslovou zónu, investice převýší dvě miliardy korun.

Mezi nájemce v logistických parcích Contery, která vznikla v roce 2009, patří nábytkářský řetězec IKEA, dodavatel automobilek Magna Automotive, e-shop s oblečením Zoot nebo velkoobchod s reklamním textilem Adler.

TPG Capital patří mezi významné globální hráče v oblasti privátního kapitálu. Jen realitní část firmy má pod sebou aktiva v hodnotě téměř 11 miliard dolarů, tj. asi 250 miliard korun.

V Česku skupina spoluvlastnila už jiného stavitele a investora do logistických a průmyslových hal P3. V roce 2016 jednoho z největších tuzemských majitelů skladů prodala singapurskému fondu GIC za zhruba 2,4 miliardy eur, tj. 61,6 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme