Ekonomické informace 13.dubna

Hovoříme o prvním úkolu nového ministra financí Jiřího Rusnoka, o České konsolidační agentuře, která nahradí Konsolidační banku. Věnujeme se také ozývající se kritice na evropskou centrální banku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvním velkým úkolem nového ministra financí, kterého dnes prezident republiky jmenuje, bude sestavení rozpočtu pro příští rok. Ekonomové se sice neobávají, že by deficit státního rozpočtu vinou Jiřího Rusnoka překročil plánovaných deset miliard korun. Očekávají od něj ale větší ochotu ke kompromisům. Podle Ondřeje Schneidera z Patria Finance Mertlíkův nástupce systémy raději vylepšuje, než aby je zásadně měnil.

Poslední normou, kterou v parlamentu prosadil odstupující ministr Pavel Mertlík, je zákon o vzniku České konsolidační agentury. Ta nahradí Konsolidační banku. Převezme její majetek i závazky. Předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý připomněl, že nová instituce musela být vytvořena, protože zákonná lhůta pro existenci Konsolidační banky vyprší na konci srpna tohoto roku.

Společnost Vivendi Water, zaplatila Fondu národního majetku 6 miliard a 100 milionů korun za 66 procent akcií Pražských vodovodů a kanalizací.Novým vlastníkem privatizovaného podílu se tak stala firma Prague Water CGE-AW, kterou plně vlastní Vivendi. Fond podle jeho mluvčí Jany Víškové použije tyto peníze především na částečnou úhradu svých závazků vůči Fondu bydlení.

Firma Siemens Stříbro, která vyrábí elektrokabely pro osobní vozidla, prodává svoji továrnu ve Stříbře. Ponechá si pouze 25 %ní podíl v závodě v Plzni na Borských polích, kam bude přesunuta i pobočka z Božkova. Hlavním důvodem prodeje je ztráta zakázek pro koncern Volkswagen, které představují třetinu všech tržeb stříbrského závodu. Zhruba 500 lidí tak přijde o svoje zaměstnání. Majitelem Siemensu Stříbro se stane 1. v červnu americká firma Alcoa Fujicura. Vlasníkem většinového podílu v plzeňském provozu pak bude japonská společnost Yazaki. Ředitel společnosti Siemens Stříbro Helmer Veltersbach to považuje za logický krok v tvrdé konkurenci automobilového průmyslu.

Československá obchodní banka neuspěla ve sporu o převod podílu ve společnosti FTV Premiéra. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře doručil společnosti Domeana usnesení, kterým zastavil rozhodčí řízení o platnost převodu 100procentního obchodního podílu FTV Premiéra z IPB na Domeanu. Zatímco podle mluvčí Domeany Jany Adamčíkové se tak zároveň ruší předběžné opatření, které zakazuje společnosti nakládat s obchodním podílem v FTV premiéra, mluvčí ČSOB Milan Tománek tvrdí, že se tak otevřela cesta k vyřešení sporu u obchodního soudu.

Evropskou centrální banku obvinili burzovní analytici společně s předními ekonomickými deníky, že ohrožuje hospodářský růst v eurozóně. Banka totiž nesplnila jejich očekávání a ponechala úrokové sazby na čtyřech celých 75 setinách procenta. Jak informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich tato úroveň se nezměnila už několik měsíců.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme