Ekonomické informace 22. 10. 2004

Koruna je opět na rekordních hodnotách k americkému dolaru; čeští exportéři se slabého dolaru obávají. Z chystaných půjček pro mladé bude možné odečíst částku 30 tisíc korun na dítě, nejvýše ale na tři potomky. Agentura CzechInvest se rozhodla, že prodlouží termín pro podání žádostí o dotace v rámci projektu Investors in People.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna je opět na rekordních hodnotách k americkému dolaru - tedy těsně pod hranicí 25 korun za dolar. Podle Vladimíra Pikory, hlavního ekonoma Volks Bank, jde o dlouhodobý trend. Ještě před čtyřmi roky se totiž dolar prodával za 42 korun, tedy téměř za dvojnásobek současné ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Koruna vůči dolaru

Čeští exportéři se slabého dolaru bojí, snižuje jim totiž zisky. Vyzvali proto vládu a Českou národní banku, aby jejich situaci řešily. Podle viceguvernéra Oldřicha Dědka se centrální banka sice snaží některými nástroji zasáhnout proti slabému dolaru, nemůže ale zvrátit světové trendy. Slabý dolar sice podle něj ubližuje vývozcům do dolarových oblastí, zároveň ale tlumí dopady vysokých cen ropy.

Další podrobnosti nabídne Ekonomický magazín. Ten začíná ve vysílání Radiožurnálu krátce po čtvrt na deset.

Částku 30.000 korun na dítě až do počtu tří dětí bude možné odečíst z půjček pro mladé na pořízení bydlení. Dosud ministerstvo pro místní rozvoj navrhovalo na každé dítě odpočet 10.000 korun. Půjčky chce resort spustit 1. prosince místo předpokládaného termínu leden 2005. Radiožurnálu to řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Paroubek: Půjčky pro mladé

Tuzemským firmám se nelíbí chování českých finančních úřadů. Ty údajně příliš často kontrolují poctivé a bezproblémové společnosti a navíc jim příliš pozdě vrací nadměrné odpočty daní. Podezřelé firmy v červených číslech naopak berní úředníci navštěvují méně často - tato výtka zazněla na fóru pořádaném Asociací exportérů. Ministerstvo financí ale tuto kritiku odmítlo, uznává ale, že finanční úřady nefungují ideálně. Od roku 2007 proto připravuje jejich reformu.

Čeští obuvníci se domnívají, že prodejci dovážené čínské obuvi vytvářejí na českém trhu kartelové dohody o prodejních cenách. Česká obuvnická asociace proto odeslala antimonopolnímu úřadu stížnost, ve které žádá prošetření celé situace. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale zatím podnět neobdržel.

Největší česká pivovarnická skupina - Plzeňský Prazdroj zdraží od listopadu točená i lahvová piva. Cenu sudového piva zvýší v průměru o pět procent, lahvové pivo a pivo v plechovkách zdraží asi o dvě a půl procenta. Rozhodnutí Plzeňského Prazdroje o změně cen bývá signálem i pro další české producenty.

Agentura CzechInvest se rozhodla, že prodlouží termín pro podání přihlášek o dotace v projektu Investors in People. V něm mohou firmy získat až 300 tisíc korun na rozvoj svých zaměstnanců. Radiožurnálu to řekla tisková mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Program Investors in People

Americký milionář Donald Trump nadále zůstane šéfem své zábavní společnosti Trump Hotels & Casino Resorts. Své místo obhájil navzdory tomu, že jeho podniku hrozil bankrot a věřitelé nad ním lámali hůl. Nakonec ale rozhodli, že Trumpově podniku pomohou s reorganizací. Sám Trump ale přijde o většinový podíl, kterého se dlouho nechtěl vzdát. Věřitelé totiž získají část vložených peněz tak, že podnik vydá nové akcie a předá je držitelům dluhopisů. Na ně připadne až 65 procent firmy.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme